Da se vozači pitaju, samovozeći automobili nikada ne bi bili na putevima

Studija ukazuje da brojni vozači osećaju nelagodu pri pomisli na samovozeće automobile.
Istraživanje koje su zajednički sproveli Harvard i Američka automobilska asocijacija (AAA) pokazuje da se 53 odsto vozača oseća manje bezbednim na putevima koje koriste samovozeći kamioni, a njih 47 odsto deli isto mišljenje bez obzira na tip "vozila bez vozača" u saobraćaju.
 
AAA pritom naglašava kako se trenutno u 38 država sprovode pilot-projekti sa autonomnim vozilima, a najpoznatiji su oni u Kaliforniji i Nevadi.
 
Za ostale se gotovo i ne zna, pa je tako samo 35 odsto ispitanika izjavilo kako se u nekim američkim državama sme koristiti sistem autonomne vožnje.
 
Kad su ti pilot-projekti u pitanju, 34 odsto učesnika u studiji se pozitivno izrazilo o pilot-projektima, 36 osto se protivi njihovom sprovođenju, a njih 31 odsto nema jasno izraženo mišljenje.
 
Od onih koji se protive autonomnoj vožnji i takvim programima, njih 77 odsto izjavilo je kako ih brine bezbednost u vožnji na putu sa samovozećim automobilima, a 62 odsto ispitanika brine utvrđivanje krivca u slučaju nezgode sa "vozilom bez vozača" na putu.
 
Više od pola ispitanika smatra da javnost mora da bude informisana kako se optimalno ponašati u blizini takvih vozila. Studija otkriva i da bi se učesnici u saobraćaju u tom slučaju osećali bezbednije.
 
Naime, čak njih 62 odsto smatra da bi samovozeća vozila morala biti jasno označena, a 60 odsto njih zagovara zasebne saobraćajne trake za autonomna vozila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.