Diler uhapšen zbog ljubavi prema siru

Poznato je da su mnogi kriminalci stradali zbog oholosti, ambicije i pohlepe, ali je diler iz Liverpula uhapšen zbog ljubavi prema jednoj vrsti sira.
Diler uhapšen zbog ljubavi prema siru
Foto: Pixabay
Britanska policija je identifikovala i uhapsila visoko pozicioniranog dilera narkotika zahvaljujući šifrovanoj tekstualnoj poruci u kojoj se nalazila i fotografija njegove ruke u kojoj drži jednu od svojih omiljenih stvari: masni, kremasti komad sira "stilton".
 
Kao i većina kriminalaca, stanovnik Liverpula Karl Stjuart je koristio aplikaciju za razmenu šifrovanih poruka Enkročet (EncroChat) preko koje se snabdevao i distribuirao velike pošiljke narkotika. Pod imenom "Tofifors", Stjuart je dilova heroin, kokain, ekstazi i ketamin – što mu je donosilo ogromnu zaradu.
 
Međutim, u opsežnoj akciji, nazvanoj "Operacija Venetik" koju je preduzela Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala Ujedinjenog Kraljevstva, Stjuart i desetine drugih kriminalaca su završili iza rešetaka.
 
Policija je uspela da se infiltrira u mrežu Enkročet prošlog leta i kada su dešifrovali Stjuartovu fotografiju na kojoj se videla njegova ruka, uspeli su da analizom dlana i otisaka prstiju utvrde njegov identitet.
 
"Karl Stjuart je bio deo velike i razgranate mreže koja se bavila distribucijom droga, ali ga je odala velika ljubav prema siru 'stilton', nakon što je preko Enkročeta podelio svoju fotografiju. Analizirani su otisci dlana i prstiju i utvrđeno je da pripadaju Stjuartu", objasnio je inspektor Li Vilkinson.
 
Ljubitelj sira je priznao krivicu i osuđen je na nešto više od 13 godina zatvora, saopštila je policija.
 
Platforma Enkročet, koja je sada ugašena, bila je pokriće hiljadama kriminalaca koji su ovu aplikaciju koristili za šifrovanu i bezbednu razmenu poruka u svojim ilegalnim operacijama. Policija nije saopštila koliko je ljudi otkriveno i optuženo u ovoj akciji, ali pojedini britanski mediji javljaju da je uhapšeno najmanje 1.550 osoba.
 
"Otkriveno je oko 60.000 korisnika Enkročeta širom sveta, od kojih oko 10.000 u Velikoj Britaniji – svi su bili uključeni u koordinaciju i planiranje isporuke i distribucije droge i oružja, pranje novca i druge kriminalne aktivnosti", saopštili su iz policije.
 
Inače, generalni direktor kompanije Enkročet, Vinsent Ramos, nedavno je u Sjedinjenim Državama osuđen na devet godina zatvora pošto je vlastima priznao da je aplikacija napravljena namenski za trgovce drogom.

Teme

droga
  • Hm...

    28.06.2021 09:03
    Ocekujemo sledecu vest da se nakon opsezne istrage utvrdilo da je to povezano sa ljudima iz Srbije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin