FOTO: Francuska se oprostila od Belmonda uz nacionalne počasti

Nacionalna počast velikanu francuske kinematografije Žan-Polu Belmondu, koji je preminuo u 89. godini, odata je danas u Parizu.
Ceremoniji je prisustvovao francuski predsednik, pored članova porodice, brojnih glumaca i istaknutih ličnosti i oko 1.000 obožavalaca kojima je dozvoljen ulazak.
 
Ceremonija je bila istovremeno svečana i narodna. Nacionalna garda svirala je Marseljezu, a predsednik Emanuel Makron izvršio je smotru vojske, u prisustvu emotivnih obožavalaca.
 
"Nije prestao da traži sreću ali takođe i da je daje", rekao je Viktor Belmondo, glumčev unuk, takođe glumac, koji je održao govor okružen drugim Belmondovim unucima i njegovom najmlađom ćerkom Stelom.
 
"Voleli smo Belmonda jer je ličio na nas", rekao je Makron.
 
Kovčeg sa posmrtnim ostacima glumca iznet je uz muziku "Chi Mai" Enia Morikonea za film "Profesionalac", koju je odsvirao orkestar Nacionalne garde.
 
Na ceremoniji su bile prisutne brojne zvezde među kojima glumci Gijom Kane, Marion Kotijar, Di-džej Bob Sinkler, kao i Tijeri Fremo, direktor Kanskog festivala.
 
Masa ljudi se takođe okupila ispred ogromnih ekrana postavljenih ispred Palate invalida. Ceremoniju su prenosile televizije u Francuskoj i Belgiji.
 
Večeras će vrata biti otvorena svim onim koji žele da prođu pored kovčega i odaju glumcu poslednju počast.
 
 
Žan-Pol Belmondo biće sahranjen sutra u crkvi Sen-Žermen-de-Pre, u centru Pariza u uskom porodičnom krugu.
 
Glumac u Francuskoj poznat po nadimku Bebel snimio je oko 80 filmova. Proslavio se u ulogama u filmovima novog talasa 1960-ih godina da bi 1970-ih postao zvezda akcionih filmova.
 
Glumio je u filmovima kultnih francuskih reditelja Žan-Lika Godara, Luja Mala, Kloda Šabrola, Žan-Pjera Melvila i Fransoa Trifoa.
 
Njegovi najpoznatiji filmovi su "Profesionalac", "Borsalino", "Do poslednjeg daha" i "Čovek iz Rija".
  • Sale

    09.09.2021 23:05
    Tako se ispracaju velikani kad je nacija zdrava a mi cemo ispracati navijace, narodnjake i zadrugare a veliki ce umreti skromno kako su i ziveli..
  • Joca

    09.09.2021 22:15
    Veliko postovanje.
    Zbogom veliki glumce, mnogo si nam znacio u kvalitetno odrastanju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".