Prodaju se stvari Gabrijela Garsije Markesa

Čak 400 odevnih predmeta i modnih dodataka pisca Gabrijela Garsije Markesa biće na prodaju u Meksiku od sledeće nedelje, objavila je porodica nobelovca u petak.
Događaj pod nazivom "Orman Garcije Markesa" odvija se u sklopu otvaranja kulturnog centra u piščevoj rezidenciji na jugu Meksika. Tamo je autor romana Sto godina samoće živeo godinama i napisao brojna svoja dela.
 
Stvari koje su ponuđene na prodaju odabrala je piščeva unuka Emilija Garsija Elizondo, koja će voditi kulturni centar.
 
"Gabo (Markesov nadimak) imao je omiljene krojače i omiljene dizajnere", navodi se u njenom saopštenju.
 
Dodala je da neki komadi odeće nose u sebi "tragove njegovog života kao pisca", poput jakne s hemijskom u džepu koju je koristio za potpisivanje svojih knjiga.
 
Poznati piščevi sakoi od tvida takođe su deo kolekcije. Predmeti njegove žene Mercedes takođe će biti na prodaju. Međutim, odeća koju je nosila kada je njen suprug primio Nobelovu nagradu za književnost 1982. biće prikazana, ali nije na prodaju.
 
Prodaja će početi 20. oktobra, a prihod će biti doniran fondaciji koja pomaže deci iz autohtonih zajednica u južnom Meksiku.
 
Titan magijskog realizma Markes umro je 17. aprila 2014. sa 87 godina u Siudad de Meksiku, gde je kolumbijski pisac proveo deo svog života.
 
Supruga mu je umrla takođe sa 87 godina, 15. avgusta 2020.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin