Najveća operska zvezda današnjice ostaje bez angažmana jer se nije distancirala od Putina

Velika ruska operska diva Ana Netrebko povlači se iz svih predviđenih angažmana u Metropoliten operi u Njujorku, saopštila je ta ustanova.
"Pošto se nije uskladila sa uslovima Meta da se zvanično odrekne podrške Vladimiru Putinu koji vodi rat u Ukrajini, sopranistkinja Ana Netrebko se povukla iz svojih predviđenih nastupa u 'Turandot' u aprilu kao i u 'Don Karlosu' u narednoj sezoni", navela je Opera u saopštenju.
 
Kako se navodi, ukrajinska sopranistkinja Ljudmila Monastirska će je zameniti u Turandotu a za druge angažmane će zamena biti kasnije objavljena.
Direktor Met Opere Piter Gelb "izrazio je žaljenje zbog velikog umetničkog gubitka za Met i za Operu".
 
"Svakako Ana je jedna od najvećih pevačica u istoriji Meta ali pošto Putin ubija nedužne žrtve nije bilo rešenja", rekao je šef te prestižne ustanove. On je u imejl poruci Frans presu napisao da mu "izgleda teško da zamisli scenario po kome bi se Ana vratila u Met".
Čuvena ruska sopranistkinja još u utorak je objavila u saopštenju izdatom u Nemačkoj da se povlači sa scene "do daljnjeg" ali nije iznela detalje.
 
Trebalo je u sredu da nastupa sa Filharmonijom Elbe iz Hamburga ali je njen koncert odložen za septembar. U martu je trebalo da nastupa u milanskoj Skali, a zatim u Cirihu.
 
Pedesetogodišnja operska diva je 2014. godine pevala olimpijsku himnu na otvaranju Igara u Sočiju u Rusiji.
 
Smatra se najvećom operskom zvezdom u poslednih deset godina.
 
Pritisak raste na ruske umetnike nedelju dana od početka rata u Ukrajini da se distanciraju od predsednika Vladimira Putina pod pretnjom da postanu persona non grata na zapadnim scenama.
 
Tako je svet klasične muzike potresen 1. marta kada je otpušten dirigent Valeri Gergijev, blizak Kremlju, sa čela Minhenskog filharmonijskog orkestra.
  • Prokopije

    07.03.2022 18:26
    Berlin 33
    Ista ideologija kao u Berlinu 1933.godine.
  • Zmaj-evo

    07.03.2022 11:34
    Može to i bolje
    A, šta će biti sa Ruskom salatom..?
  • saša

    06.03.2022 16:42
    naje*asmo
    Bruka i sramota
    Ovi Nemci će izgleda početi da pale ruske knjige

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".