Motocikl više nije najopasnije prevozno sredstvo, evo koje je

Električni trotinet je najnebezbednije prevozno sredstvo, zaključili su naučnici nakon analize 36 miliona medicinskih beleški.
Motocikl više nije najopasnije prevozno sredstvo, evo koje je
Foto: Pixabay
Istraživači sa Univerziteta Kalifornija u SAD u svom istraživanju su se fokusirali na bezbednost individualnog prevoza. Analizirali su pomoću kompjuterskog programa 36 miliona medicinskih beleški iz 180 klinika i bolnica, nastalih u periodu od 14. januara 2014. do 14. maja 2020.
Program je tražio opise povreda, ključne reči i "učio" nove pojmove. Na kraju je bilo moguće pripremiti izveštaj koji ne ostavlja nikakvu nedoumicu o tome koje prevozno sredstvo treba odabrati kako biste bezbedno stigli na odredište.
U proučavanom uzorku medicinskih ustanova o povredama zadobijenim tokom vožnje električnog trotineta zabeležene su 1.354 prijave. To je u proseku 115 povreda na milion putovanja, ali postoji jedan detalj vredan pažnje.
 
Do 2018. godine, odnosno do naglog rasta popularnosti električnih trotineta, prosek događanja bio je oko 13 godišnje. U 2018. već su bile 592 povređene osobe, a 2019. godine 672.
 
Po broju nesreća su električni trotineti čak pretekli motocikle (u proseku 108 povreda na milion putovanja) koji su se ranije smatrali najopasnijim prevoznim sredstvom.
 
Bicikl sa 15 povreda na milion putovanja znatno je bezbedniji. Ipak, neprikosnoveni lider po bezbednosti u individualnom prevozu je automobil – samo osam povreda na milion putovanja.
 
Zašto je električni trotinet toliko opasan?
 
Kako se navodi, koristi ga manje ljudi koji poznaju saobraćajne propise (u odnosu na, recimo, motocikl), a mnogi od njih dodatno voze pod uticajem raznih stimulansa "jer to je samo trotinet".
 
Dalje, mnogi korisnici električnih trotineta nemaju veštine koje ih definišu kao vozače. Da biste vozili automobil, morate da položite vozački ispit i da imate minimalno znanje o tome kako funkcioniše drumski saobraćaj.
 
Takođe, električni trotineti voze se uglavnom bez kaciga, pa se rizik od ozbiljne povrede u slučaju nezgode značajno povećava.
 
Osim toga, trotineti veoma brzo ubrzavaju, pa vas čak i oni sa brzinama ograničenim na 25 km/h mogu iznenaditi svojim performansama.
 
Mali točkovi, uzrast vozača, alkohol, droga i nesreća je neizbežna...
  • boger

    24.04.2022 18:03
    Važna stvar
    Pored upitnih vozačkih veština i zdravog razuma njihovih vozača, trotineti su opasni po ostale učesnike u saobraćaju zbog svoje neupadljivosti. Skoro su nečujni a imaju i zanemarljivu svetlosnu opremu pa izgledom ne odudaraju dovoljno od pešaka. Pogled iz automobila na pešački prelaz često nije dovoljan da uoči "projektil" mnogo brži od pešaka. To je igračka i nije joj mesto u saobraćaju.
  • Ja

    24.04.2022 16:36
    Ja
    Cim ih vidite na drumu, kazna 10000 din. minimum!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin