Kada je pakovanje u pitanju birajte kartonske kutije

Nekoliko epiteta koji krase kartonske kutije je da su one ekološke, praktične, pouzdane i jeftine.
Kada je pakovanje u pitanju birajte kartonske kutije
Foto: Pixabay
Za početak, to je sasvim dovoljno da razumemo zašto je za njima uvek postojala velika potražnja. Štaviše, sve više se koriste i interesovanje za njih stalo raste. 
 
Primena koju imaju kartonske kutije veoma je raznovrsna. Bez obzira na činjenicu da su one u upotrebi veoma dugo, više od jednog veka, spadaju u proizvod čiji dizajn nije mnogo evoluirao. Jednostavno, nije bilo potrebe za drastičnim promenama. Jednostavne su, a pri tom veoma korisne, jeftine i skoro svugde primenjive. Kartonske kutije se koriste za pakovanje toliko široke palete proizvoda, da ne postoji privredna grana u kojoj one nisu u upotrebi. Ne može se baš sve spakovati direktno u karton, ali kad god je to moguće treba se odlučiti za kutije od ovog materijala.
Niska cena oduvek je uticala na to da se kartonske kutije naširoko koriste za pakovanje robe. Karton se dobija preradom drveta ili procesom reciklaže papira. Jeftin je i nije deficitaran. Lako se može nabaviti. Dalje, sam proces pravljenja kartonskih kutija je jednostavan i nije skup. Koriste se posebne mašine, koje su pouzdane i imaju dug životni vek. Kompjuterski su navođene, te je dizajniranje i sečenje kartona krajnje precizno. Kroje se po šemama u skladu sa projektom, tako da oblikom i dimenzijama prate proizvod kome su namenjena. 
 
Njihova velika prednost je što se lako mogu napraviti u raznim dimenzijama. Praktično, iako postoje neke standardne dimenzije, one se veoma jednostavno menjaju i prilagođavaju potrebama. Raznolikost oblika kartonskih kutija je nešto što se postiže uz pomoć novih nacrta napravljenih u posebnom kompjuterskom programu. Većina kartonskih kutija ima oblik kocke ili kvadra, ali postoje one sa kružnom, ovalnom, trougaonom ili višeugaonom osnovom. 
Kartonske kutije obezbeđuju uštedu novca tokom transporta robe. Nisu teške, tako da ne povećavaju bruto masu u velikoj meri. Kamionski transport samim tim biva jeftiniji. U nekim situacijama cena isporuke i transporta robe naplaćuje se po kilogramu. Jasno je da je sa kartonskim kutijama ušteda najveća. 
 
Ako se neka roba ili proizvod pakuju u kartonsku kutiju, trebalo bi povesti računa o dizajnu. Estetski momenat veoma je važan. Pakovanje privlači poglede kupaca, kada biraju robu na rafovima u prodavnicama. Na kartonskim kutijama lako se štampaju važna obeležja brenda. Logo, naziv proizvoda, sastav i sve druge važne informacije treba da budu lako dostupne i čitljive. S tim u vezi je i preporuka da, ukoliko gradite sopstveni brend, posvetite posebnu pažnju izgledu kutije u koji se proizvod pakuje. Posao poverite profesionalcima s iskustvom, koji su se već dokazali na ovom polju. Igra boja, upotreba različitih atraktivnih fontova, slika, načina štampe – sve to u zbiru može dati odličan rezultat. Na kutijama od kartona nađe se dovoljno prostora i za reklamni slogan, koji prati konkretan proizvod ili čitav brend. 
 
Međutim, neke kartonske kutije ne treba primarno da budu lepe, već dovoljno velike i izdržljive. U njih se pakuje roba iz raznih industrijskih grana. Služe za pakovanje većih količina neke robe. Nabrajanje grana industrija u kojima se koriste je suvišno, jer može se reći da se koriste svugde. 
Da li možete da zamislite selidbu bez kutija? Kartonske kutije za selidbu treba naručiti kod proizvođača, tj. kupiti nove, a ne koristiti polovne. Kada se kaže polovne, misli se na to da se u raznim prodavnicama i skladištima sakupljaju kutije koje im tamo više nisu potrebne, te da se one koriste za pakovanje stvari tokom preseljenja. Međutim, ovo je dugotrajan i bespotreban posao. Nove, kvalitetne kartonske kutije nisu skupe.
 
Pronaći ćete ih na mirandre.com gde se nalazi ponuda skoro svih proizvođača i prodavaca. Moći ćete da naručite one dimenzije koje su najbolje za pakovanje stvari. Možete izračunati koliko kutija može da stane u kamion za selidbu, tako da maksimalno iskoristite prostor. 
 
Zašto se treba opredeliti za kartonske kutije? Pored svih sjajnih osobina koje karton ima, treba naglasiti da je jedna od najvažnijih to što je u pitanju ekološki materijal, koji ne zagađuje okolinu i lako se reciklira. Ako imate izbor, uvek se odlučite za kartonsko pakovanje, jer od toga imate koristi i vi a i naša planeta. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.