Kako u velikoj ponudi odabrati dobra sobna vrata

Nova sobna vrata se ne kupuju često. Povod može biti izgradnja novog prostora ili renoviranje postojećeg.
Kako u velikoj ponudi odabrati dobra sobna vrata
Foto: Pixabay
Izbor je veoma velik, tako da ćete sigurno pronaći ona koja vama po svim karakteristikama odgovaraju. O čemu sve treba voditi računa prilikom kupovine?
 
Kvalitetna sobna vrata mogu se pronaći u prodajnim salonima naših boljih proizvođača. Proces ugradnje podrazumeva poručivanje, uzimanje tačnih mera, isporuku i ugradnju. Odabir sobnih vrata nije jednostavna posao, kao što je to nekad
bio. Međutim, pošto danas imamo mnogo više modela, daleko je zanimljivije osmišljavati izgled enterijera i u svoje koncepte uklapati moderno dizajnirana sobna vrata.
Najtraženije boje panela od kojih se sobna vrata prave su one koje prate prirodne i neutralne nijanse drveta. Tu spadaju sve nijanse braon boje, svetlo siva, bež i bela boja. Boju treba da biramo u odnosu na stil enterijera, boju stolarije i nameštaja. Međutim, nijansa sobnih vrata ne mora da bude istovetna, već samo da se adekvatno uklapa. Na primer, ukoliko u prostoru preovladava svetlija boja nameštaja, sobna vrata mogu biti bela, bež, svetlo siva ili čak u nekoj nežnoj i nenametljivoj pastelnoj nijansi, poput svetlo plave.
 
Pre svega, birajte dezen i materijal sobnih vrata, tako da njihovo održavanje bude jednostavno. Sobna vrata treba da budu praktična. Imajte na umu da su glatke i sjajne površine panela nešto zahtevnije po tom pitanju, pošto se lakše prljaju.
Rustični ambijent pogodan je za kuće, naročito one u planinskim krajevima. Međutim, mešanje stilova dovelo je do veoma zanimljivih kombinacija, koje spajaju nespojivo, a daju impresivan rezultat. Na primer, moderan nameštaj oštrih ivica i
geometrijskih oblika, itekako osvežavaju rustične note i linije. Daju im poseban šarm i toplinu. Minimalistički stil, u kome preovladavaju glatke jednobojne površine, kombinuju se sa sobnim vratima koja su u prirodnoj boji drveta i sa istaknutim godovima. Sobna vrata ovog tipa prave se mahom od materijala koji nisu puno drvo, već pločasti materijali, poput iverice.
 
Kada su u pitanju tehničke karakteristike, tu postoji nekoliko bitnih detalja. Kvake, mehanizmi i brave treba da budu kvalitetne i obratite posebnu pažnju na njih. Uporedite razne varijante, raspitajte se kod prodavaca i odlučite se za one koje su se pokazale kao najpouzdanije. 
 
Još jedna veoma važna stavka je dobra izolacija. Pošto sobna vrata služe da pregrađuju unutrašnji prostor, tj. deo su enterijera, kada se govori o izolaciji, prevashodno se misli na zvučnu izolaciju. U brošurama i katalozima može se videti skica poprečnog preseka. Sobna vrata, koja predstavljaju dobru zvučnu barijeru, prave se od kombinacije materijala, dok u unutrašnjosti imaju posebnu izolacionu ispunu. Ponegde je i u prodajnim salonima moguće videti model poprečnog preseka. Prilikom kupovine, ne zaboravite da se raspitate u vezi sa tim da li konkretan model pruža dobru zvučnu izolaciju, da se ne biste kasnije kajali ukoliko se ispostavi da niste zadovoljni nakon ugradnje.
 
Za prostorije, koje nemaju dovoljno prirodnog svetla, možete izabrati sobna vrata sa ugrađenim staklenim panelima. Oni mogu biti ukrašen ili krajnje jednostavni – stvar je ukusa. Ovakva sobna vrata dobro izgledaju u prizemljima kuća ili u poslovnim objektima, jer daju utisak neprekidnog prostora i stvaraju iluziju da je površina veća nego što jeste.
 
Gde se kupuju dobra i kvalitetna sobna vrata? Na mirandre.com pronaći ćete modele svih boljih proizvođača i prodavaca, na jednom mestu. U kupovinu je lakše ići kada znate da ništa ne propuštate i da je kompletna ponuda pred vama. Možete uporediti cene i tehničke karakteristike. Raznovrsni modeli poslužiće i kao inspiracija. Moguće je da ćete na kraju kupiti vrata koja se potpuno razlikuju od onih koja ste prvobitno zamislili.
 
Proizvođači sobnih vrata nude garanciju i servis svojih proizvoda. Takođe, mnogi od njih, skoro stalno u ponudi imaju neki model koji je na akciji. Raspitajte se i o pogodnostima pri plaćanju i kupovini na rate. Iskoristite neku dobru priliku da biste uštedeli novac, a dobili kvalitetna sobna vrata za vaš stambeni ili poslovni prostor.

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom