Na današnji dan: Ubijeni Boni i Klajd, umro Rokfeler, ubio se Himler, Mosad uhvatio Ajhmana

Pregled najvažnijih dešavanja u svetu i kod nas na današnji dan, 23. maj.
1430 - Zarobljena je Jovanka Orleanka i predata Englezima, koji su je potom izveli na crkveni sud i 1431. osudili na smrt i spalili na lomači.
1498 - Na lomači je spaljen italijanski dominikanski kaluđer Đirolamo Savonarola, politički i verski reformator u Firenci.
1514 - U Mađarskoj je počela seljačka buna pod vođstvom plemića Đerđa Dosa. Četiri meseca kasnije, ustanak je ugušen, a Doso je ubijen.
 
1526 - Papa Klement VII pristupio je Svetoj ligi Francuske, Venecije i Milana protiv rimsko-nemačkog cara Karla V.
 
1533 - Kenterberijski nadbiskup Tomas Krenmer objavio je da je poništen brak kralja Henrija VIII sa Katarinom Aragonskom i da je njegovo venčanje sa Anom Bolen legalno. To je dovelo do raskida Engleske crkve i Vatikana.
 
1618 - Pobunom Čeha u Pragu protiv habsburškog cara Ferdinanda II počeo je Tridesetogodišnji rat. Razljućeni građani izbacili su kroz prozor Gradske većnice careve namesnike, smatrajući ih krivim za rušenje dve protestantske crkve kod Praga. Pristalice reformacije su potom proterali jezuite i organizovali svoju vojsku.
 
1707 - Rođen je švedski prirodnjak Karl fon Line, osnivač i prvi predsednik Švedske akademije nauka i Prirodnjačkog muzeja. Uveo je binarnu nomenklaturu biljaka.
 
1848 - Rođen je nemački inženjer i pronalazač Oto Lilijental čiji su modeli letelica kasnije korišćeni u konstrukciji aviona.
 
1886 - Umro je nemački istoričar Leopold fon Ranke, profesor Berlinskog univerziteta i član Pruske akademije nauka, autor knjige o Prvom srpskom ustanku protiv Turaka ("Srpska revolucija" - 1829).
 
1906 - Umro je norveški dramski pisac Henrik Ibzen. Prvi uspeh donela mu je drama sa nacionalnom tematikom "Pretendenti na presto", a svetsku slavu stekao je "Per Gintom" i "Norom".
 
1908 - Rođen je američki fizičar Džon Bardin, dvostruki dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1956. i 1972. Sa Vilijamom Šoklijem izumeo je tranzistor.
 
1915 - Italija je objavila rat Austrougarskoj, napuštajući neutralnost u Prvom svetskom ratu.
 
1920 - Osnovana je Komunistička partija Indonezije, prva takva politička organizacija u Aziji.
 
1934 - U Luizijani su, u okršaju sa policijom, ubijeni Boni Parker i Klajd Barou, ozloglašeni razbojnički par.
 
1937 - Umro je američki multimilioner Džon Rokfeler, osnivač naftnog koncerna Standard Oil.
 
1939 - Britanski parlament usvojio je plan o stvaranju nezavisne palestinske države do 1949. u kojoj bi zajedno živeli Arapi i Jevreji.
 
1945 - Nemački nacistički lider i šef Gestapoa Hajnrih Himler izvršio je samoubistvo dan nakon što su ga Britanci zarobili; uhapšen je Hitlerov naslednik admiral Karl Denic.
 
1949 - Osnovana je Savezna Republika Nemačka, sa Bonom kao glavnim gradom.
 
1960 - Agenti izraelske tajne službe Mosad uhvatili su u Argentini nacističkog ratnog zločinca Adolfa Ajhmana. Na suđenju u Jerusalemu Ajhman je osuđen na smrt vešanjem.
 
1962 - U Beogradu je umrla srpska slikarka Zora Petrović, čija dela imaju značajno mesto u modernom srpskom slikarstvu. Bila je profesorka Akademije likovnih umetnosti u Beogradu.
 
1971 - U zemljotresu koji je razorio grad Bingol u istočnoj Turskoj poginulo je najmanje hiljadu ljudi.
 
1975 - U Ljubljani je umro istaknuti jugoslovenski i slovenački vajar Boris Kalin. Jedan je od osnivača Likovne akademije u Beogradu.
 
1994 - Kandidat demohrišćana Roman Hercog postao je predsednik Nemačke.
 
1997 - Predsedničke izbore u Iranu dobio je predvodnik umerene političke struje Mohamad Hatami.
 
1999 - Kandidat Socijaldemokratske partije Johanes Rau izabran je za predsednika Nemačke.
 
1999 - Avioni NATO-a su grafitnim bombama izazvali nestanak struje u gotovo celoj Srbiji.
 
2002 - U talasu vrućina, koji je zahvatio Indiju, umrlo je 1.030 ljudi, najviše u južnoj državi Andra Pradeš. Temperatura je dostigla rekordnih 51 stepen Celzijusa.
 
2002 - Umro Emir Dragulj, akademski slikar, grafičar, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu.
 
2007 - Optuženi za ubistvo premijera Zorana Đinđića, pripadnici zemunskog kriminalnog klana i rasformirane Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije, oglašeni su krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.
 
2008 - U razornom zemljotresu koji je 12. maja najviše pogodio kinesku provinciju Sečuan, poginulo je 55.239 ljudi, dok ih se 24.949 vode kao nestali, povređeno je 281.066 ljudi, dok ih je 5,4 miliona ostalo bez krova nad glavom, saopštili su kineski zvaničnici.
 
2009 - Nemačka Savezna skupština izabrala je ponovo Horsta Kelera za predsednika Nemačke. Keler se kao deveti predsednik Savezne Republike Nemačke na toj funkciji nalazio od 2004.
 
2010 - Umrla je velika kneginja Leonida Georgijevna Romanova (95). Bila je poslednji predstavnik dinastije Romanovih rođen pre Oktobarske revolucije 1917. godine.
 
2011 - U tornadu koji je pogodio grad Džoplin u američkoj saveznoj državi Misuri poginulo je 122 ljudi, a čitave gradske četvrti su sravnjene sa zemljom.
 
2012 - Na prvim predsedničkim izborima 15 meseci od odlaska sa vlasti Hosnija Mubaraka, pobedio je kandidat Muslimanskog bratstva Mohamed Morsi.
 
2016 - U požaru u školskom domu na severu Tajlanda poginulo je 18 devojčica uzrasta od pet do 12 godina.
 
2017 - Na pop koncertu u Mančesteru (Velika Britanija) bombaš samoubica usmrtio je 22 osobe i povredio 59. Odgovornost je preuzela Islamska država, napadač je identifikovan kao Salman Abedi (22), Britanac libijskog porekla rođen u Mančesteru.
2021 - Tokom trke ultramaratona na severozapadu Kine umrlo je više od 20 učesnika usled ledene kiše, grada i oluje.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".