Na današnji dan: Počela izgradnja prve železnice u Srbiji, napravljena prva vinil ploča

Ovo je pregled najbitnijih dešavanja kroz istoriju na današnji dan, 21. jun, u svetu i kod nas.
Na današnji dan: Počela izgradnja prve železnice u Srbiji, napravljena prva vinil ploča
Foto: Pixabay
1377 - Umro je engleski kralj Edvard III. Kralj je postao 1327. nasledivši oca Edvarda II. Zbog njegovih pretenzija na francuski presto, počeo je Stogodišnji rat.
1527 - Umro je italijanski političar i pisac Nikolo Makijaveli, autor dela "Vladalac" u kojem je izneo shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam "makijavelizam".
1791 - Francuski kralj Luj XVI i kraljica Marija Antoaneta, u pokušaju da pobegnu iz zemlje, stigli su do Varena gde su otkriveni i uhapšeni.
 
1813 - U bici kod Vitorije, britanska vojska pod vođstvom vojvode od Velingtona porazila je snage Napoleonovog brata Žozefa, kralja Španije. Time je završena francuska vladavina u Španiji.
 
1852 - Umro je nemački pedagog Fridrih Frebel, koji je 1840. osnovao prvi dečiji vrtić.
 
1881 - Knez Milan Obrenović obeležio je srebrnim budakom početak izgradnje prve železničke pruge u Srbiji, Beograd - Niš. Prvi putnički voz ka Nišu je sa beogradske železničke stanice krenuo 3. septembra 1884.
 
1905 - Rođen je francuski pisac i filozof - egzistencijalista Žan Pol Sartr. Nobelovu nagradu za književnost dobio je 1964. ("Mučnina", "Zid", "Biće i ništavilo", "Iza zatvorenih vrata", "Prljave ruke").
 
1908 - Umro je ruski kompozitor i dirigent Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov, član kompozitorske grupe "Velika petorica" ("Šeherezada", "Španski kapričo"). Napisao je popularni priručnik "Principi orkestracije".
 
1919 - Po naređenju admirala Rojtera, posada nemačke ratne flote potopila je većinu svojih brodova (preko 70) koji su, po kapitulaciji Nemačke u Prvom svetskom ratu, bili u britanskoj pomorskoj bazi Skepe Flou, u Škotskoj.
 
1933 - Rođena je francuska književnica Fransoaz Kuare, poznata kao Fransoaz Sagan. Proslavila se prvim romanom "Dobar dan tugo", štampanim u milionskim tiražima.
 
1942 - Nemački Severnoafrički korpus feldmaršala Ervina Romela zauzeo je u Drugom svetskom ratu grad Tobruk u Libiji i zarobio 25.000 britanskih vojnika.
 
1945 - Japanske trupe na ostrvu Okinava koje je bilo poslednja linija odbrane Japana u Drugom svetskom ratu, predale su se Amerikancima.
 
1948 - Producentska kuća Kolumbija Rekords proizvela je prvu uspešnu longplej ploču od plastične mase vinil.
 
1963 - Kardinal Đovani Batista Montini postao je papa Pavle VI po smrti pape Ivana XXIII.
 
1963 - Predsednik Francuske Šarl de Gol povukao je pomorske snage iz NATO pakta. Sledeći politiku nezavisnosti, Francuska je 1966. napustila i Vojni komitet NATO-a.
 
1969 - Umrla je američka teniserka Morin Konoli, nazvana Mala Mo. Ona je 1953. prva u istoriji osvojila sva četiri Gren slem turnira.
 
1970 - Umro je Ahmed Sukarno, prvi predsednik Indonezije (1945-67) po sticanju nezavisnosti od Holandije i jedan od lidera Pokreta nesvrstanih zemalja.
 
1970 - U finalu Svetskog fudbalskog prvenstva, Brazil je u Meksiko Sitiju pobedio Italiju rezultatom 4:1 i postao prvi trostruki osvajač trofeja Žila Rimea.
 
1971 - Međunarodni sud pravde u Hagu presudio je da je nezakonita vlast Južne Afrike na teritoriji Jugozapadne Afrike (Namibija).
 
1981 - Na opštim izborima u Francuskoj ubedljivo su pobedili socijalisti i postali najjača partija sa 38 procenta glasova. Lider socijalista Fransoa Miteran u maju te godine postao je predsednik Francuske.
 
1990 - U Mađarskoj je zvanično ponovo otvorena berza koju su komunističke vlasti zatvorile 42 godine ranije.
 
1990 - U zemljotresu na severu Irana poginulo je 100.000 ljudi.
 
2000 - U Beogradu je umro publicista i politikolog Slobodan Inić, jedan od osnivača Demokratske stranke.
 
2001 - Umro je veteran američkog bluza, Džon Li Huker, koji je svojim retkim, hipnotičkim stilom sviranja gitare uticao na generacije rok i folk zvezda.
 
2002 - Bivši direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragoljub Milanović osuđen je na 10 godina zatvora zbog pogibije 16 radnika te televizije u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine.
 
2003 - Umro je Leon Uris, američki pisac bestselera, poznat po romanu "Egzodus", objavljenom 1958. godine.
 
2007 - Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) u Sarajevu je objavio da je u ratu u Bosni i Hercegovini (1991-1995) poginulo 97.207 ljudi.
 
2012 - Francuska je prvi put u modernoj istoriji dobila vladu čiju polovinu čine žene, a u skladu s izbornim obećanjem francuskog predsednika Fransoa Olanda o jednakosti muškaraca i žena u vlasti.
 
2016 - Međunarodni krivični sud u Hagu (MKS) osudio je bivšeg potpredsednika Konga Žan-Pjera Bembu na 18 godina zatvora zbog ubistava, silovanja i pljački koje su njegove trupe vršile u Centralnoafričkoj Republici.
 
2017 - Više od 100 ljudi poginulo je u sukobima koji su izbili u gradu Bria u Centralnoafričkoj Republici, samo dan nakon mirovnog sporazuma potpisanog u Rimu kojim je predviđen trenutni prekid vatre u Centralnoafričkoj Republici.
2020 - Na parlamentarnim izborima u Srbiji cenzus su prešle tri liste: koalicija oko Srpske napredne stranke koja je osvojila tri četvrtine poslaničkih mesta u novom sazivu parlamenta, savez Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije i lista Aleksandra Šapića. Posmatračka misija OEBSa je navela da su izbori obeleženi političkom polarizacijom i bojkotom opozicije.
  • Dragan

    21.06.2022 09:46
    Ah
    Naj starija pruga u Srbiji je bila u Vojvodini i to 50g na ranije.Ah da Vojvodina nije u Srbiji pa se ne računa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".