Bitka u Nevadi da se zaštiti cvet ugrožen zbog rudnika litijuma

Zaštitnici prirode koji su dobili sudski proces protiv američke službe za zaštitu prirode kažu da će ih ponovo tužiti.

Razlog je to što nisu zaštitili divlje cveće u Nevadi čije bi poslednje preostalo stanište moglo da bude uništeno rudnikom litijuma.

Centar za biološku raznovrsnost je ove nedelje zvanično obavestio da u roku od 60 dana namerava da tuži američku Službu za ribolov i zaštitu prirode (U.S. Fish and Wildlife Service) jer je ona ovog meseca prekoračila rok da sprovede svoj predlog od pre godinu dana da se "Tiehmova heljda" (Eriogonum tiehmii) doda na listu ugroženih vrsta.

Služba je u svom predlogu od 7. oktobra 2021. zaključila da je u opasnosti da nestane taj pustinjski divlji cvet, za koji se zna da postoji samo tamo gde je planiran rudnik litijuma.
 
Po saveznom zakonu, agencija je imala godinu dana da izda konačno rešenje o zaštiti te male biljke sa žutim cvetovima ili da objasni zašto je odlučila da to ne uradi.
 
Službenici Agencije odbili su da objasne zašto su prekoračili rok.
  • Ana

    31.10.2022 11:01
    Pustinja
    Tamo čuvaju u pustinji cvet a kod nas hoće da unište sve , uz priču kako je to za naše dobro , i to za šerpu ribe . Malo li je ositomašeni uranijum , ajmi sad da i prekopamo ovo što je ostalo . Umesto žita , povrća , voća , čiste vode neka narod jede litijum . Baterije su potrebnije .
  • nirvana

    30.10.2022 10:48
    litijum
    eto ne daju ni u pustinji da se rovari zarad prevazidjene litijumske tehnologije.
    a kod nas neka zatruju sve lekovite izvore uniste banjski i etno turizami poljoprivredu, pa da kupe novoizgradjene stanove u beogradu koji se raspadaju za 10 godina.
    mrze prirodu i u gradu i na selu. idu na turisticke odmore samo da smekaju sta jos da upropaste.
    od zelenila vole samo novac

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin