Švedski aktivisti tužili državu zbog njene politike prema klimi

Stotine aktivista, među kojima i Greta Tunberg, u povorci kroz glavni grad Švedske, došli su do suda i podneli tužbu protiv države zbog, kako smatraju, nedovoljnog delovanja u vezi s promenom klime.

Više od 600 mlađih od 26 godina potpisalo je dokument od 87 stranica koji je osnova za tužbu podnetu Okružnom sudu u Stokholmu. Oni traže da sud utvrdi da je Švedska svojom politikom prema klimi prekršila ljudska prava svojih građana.

"Švedska nikad nije tretirala klimatsku krizu kao krizu. Švedska ne ispunjava svoje obaveze i krši zakon", rekao je Anton Foli, portparol inicijative mladih "Aurora" koja je pripremila i podnela tužbu.

Naučnici upozoravaju da nestaju mogućnosti da se zagrevanje Zemlje ograniči na 1,5 stepen Celzijusa u odnosu na predindustrijsku eru.
 
Na Svetskoj konferenciji UN o klimi ovog meseca u Egiptu, politički lideri su pokušali da opstane taj cilj, ali nisu uspeli da prikupe dovoljno podrške za smanjenje emisije zagađujućih gasova koji zagrevaju atmosferu.
 
Aktivistkinja Ida Edling je danas rekla da Švedska sledi politiku prema klimi za koju stručnjaci kažu da će doprineti budućoj klimatskoj katastrofi.
 
Parlament je 2017. odlučio da će Švedska smanjiti neto emisiju ugljenika na nulu do 2045. godine i imati 100 odsto obnovljive energije.
 
Aktivisti za klimu širom sveta su s različitim nivoom uspeha poslednjih godina podnosili tužbe protiv vlada i kompanija.
 
U jednom od najistaknutijih slučajeva, najviši sud u Nemačkoj je presudio prošle godine da Vlada mora da prilagodi svoje klimatske ciljeve tako da se zaštiti zdravlje mladih. Nemačka vlada je reagovala tako što je rok za svoj cilj za postizanje nulte stope emisije skratila za pet godina - pomerila ga na 2045. i utvrdila ambicoznije kratkoročne i srednjoročne mere za postizanje tog cilja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin