Orvelov roman "1984." među najprodavanijim knjigama u Rusiji

Roman Džordža Orvela "1984.", futurističko delo o totalitarnim vladarima koji građanima "ispiraju mozgove" kako bi dobili podršku za besmislene ratove, na vrhu je najprodavanijih knjiga u Rusiji.
To je javila agencija Rojters, navodeći podatke ruskih knjižara na koje se poziva moskovski Tas.
Najpopularnije futurističko delo skidano je ove godine s platforme ruske onlajn knjižare LitRes, drugo najpopularnije u svim kategorijama.
Roman britanskog pisca objavljen je 1949. neposredno nakon pada nacizma u Evropi, početka Hladnog rata i rađanja sovjetskog komunističkog bloka na čelu sa Staljinom, a knjiga je bila zabranjena u Sovjetskom Savezu do 1988. godine, podseća britanska agencija.
 
Orvel je svojevremeno rekao da mu je upravo Staljinova diktatura poslužila kao model za kult ličnosti Velikog brata, čija je "misaona policija" terala građane na "izokrenuto razmišljanje" po kojem je "rat mir, a sloboda ropstvo".
 
Rojters navodi da "neki vide savremene odjeke u vladavini ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je iskorenio političku opoziciju i kritičke medije iz javne sfere za svoje dve decenije na vlasti, kao i rehabilitaciju sećanja na Staljina".
 
Putinova invazija na Ukrajinu u februaru dovela je do novih zakona koji su proglasili zločinom objavljivanje bilo kakvih informacija o ratu koje su bile u suprotnosti sa zvaničnim izjavama, navodi Rojters i podseća da Kremlj izbegava samu reč "rat", koristeći umesto toga Putinovu kovanicu "specijalna vojna operacija". 
  • Realno

    15.12.2022 15:11
    @Bilo bi interesantno
    Mene taj citat iz "1984" podseća na medije, školstvo i politiku Sjedinjenih Američkih Država.
  • ...

    14.12.2022 19:30
    Cuj "besmisleni ratovi".
    Ti ratovi i te kako imaju smisla, a cilj im je zamajavanje naroda i ostanak na vlasti.
  • Zemlja čudesa

    14.12.2022 13:55
    1985.
    Možda bi ipak trebalo pročitati "1985." od Entonija Bardžisa, daleko realniju viziju distopije i svojevrsnu kritiku Orvelove "1984." koja je, zapravo, samo mračija verzija Engleske 1948. godine i primenjiva koliko na SSSR toliko i na "kolektivni Zapad" na čelu sa SAD, t.j. na svaki režim koji se bavi iskrivljavanjem istorije i istine. Čitajte Čomskog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin