Mali podsetnik: 12 stvari koje treba imati u automobilu tokom zime

Zima je najnezgodnije godišnje doba za vožnju, vreme kada se lakše događaju saobraćajne nesreće i kvarovi automobila, uz to možete i zapeti u snežnoj mećavi.
Mali podsetnik: 12 stvari koje treba imati u automobilu tokom zime
Foto: Pixabay
Ukratko, zima krije mnoge opasnosti za vozače, a da biste što sigurnije prošli kroz nju, preporučuje se da u automobilu uvek imate ovih 12 stvari koje bi vas mogle spasiti ako se dogodi nešto neočekivano i olakšati vam zimsku svakodnevicu.
1. Baterijska lampa
Baterijska lampa mogla bi da se pokaže kao vrlo važna u slučaju da vas auto izneveri tokom noći van urbanih područja. Osim što njom možete osvetliti šta želite ili morate, možete i signalizirati drugima da vam je potrebna pomoć. Jasno, i moderni mobilni telefoni imaju svetiljke, ali zašto trošiti njihovu bateriju u situaciji u kojoj vam sigurno mnogo više treba za pozive u nuždi.
 
2. Pesak ili so
 
Vreća peska ili soli za posipanje puta trebalo bi stalno da vam se nalazi u gepeku tokom zime. Ukoliko zaglavite u snegu ili na ledu, pospite ispred i iza točkova što će poboljšati prianjanje guma i mnogo ćete se lakše izvući iz neprijatne situacije.
 
3. Lopata za sneg
 
Ponekad sneg umeto toliko da napada da oko parkiranog automobila nastanu toliki smetovi da ga više ne možete pomeriti. Lopata za sneg ovde je najbolje rešenje, a može biti od pomoći i kada slučajno zaglavite u snegu.
 
4. Strugalica za led
 
Ona zimi mora uvek biti u automobilu. Svima je jasno zašto.
 
5. Kablovi za pokretanje automobila
 
Zima i niske temperature su najveći neprijatelj akumulatora automobila. Čak i ako je nov, veći su izgledi da će zakazati zimi nego tokom ostatka godine. Ako vam je akumulator stariji, problem je još veći. Pazite da kupite odgovarajuće kablove, najjeftiniji i najtanji modeli sigurno neće pomoći kod većine dizelaša i jačih benzinaca.
 
6. Voda i hrana
 
U autu bi uvek trebalo da imate nekoliko litara vode kao zalihu za najgori scenario. Ako zaglavite u snežnoj mećavi, voda će vas barem spasiti od žeđi, a hrana vam dati potrebnu energiju. Najbolje je u kolima imati hranu koja se neće brzo pokvariti, poput energetskih pločica ili grickalica.
 
7. Ćebe/pokrivač
 
Ćebe ili priručni pokrivač neće vas samo spasiti od hladnoće ako vas automobil izneveri, a pomoć je daleko. Korisno je i kao podloga ako morate da se zavučete ispod automobila kako biste obavili neku popravku koja će vam omogućiti da nastavite putovanje.
 
8. Zimska odeća i obuća
 
Nije na odmet u prtljažniku imati nešto dodatne odeće i obuće koja je prilagođena zimskim uslovima. Nađete li se u problemima mogla bi vam biti jako korisna.
9. Punjač za mobilni
 
Punjač telefona može vas spasiti u najgorim situacijama kada vam je baterija mobilnog na izdisaju a vi pokušavate da pozovete pomoć. Naravno - ako automobil radi. Zato nije loše uz kabl imati i prenosni punjač.
 
10. Osnovni alat
 
Može biti koristan za manje popravke na autu tokom čitave godine, ali najvažniji je tokom zime kada je kvar verovatniji, a njegove posledice mogu biti mnogo opasnije.
 
11. Lanci za sneg
 
Čak i kada imate dobre zimske gume može doći do situacije kada one nisu dovoljne. Odgovarajući lanci dobar su dodatak u gepeku automobila, možda vam zaista zatrebaju.
 
12. Uže za vuču
 
Nekada je bilo deo obavezne opreme, ali danas ga samo retki imaju u svom automobilu. Treba ga imati uz sebe tokom zime, moglo bi vam pomoći da vas neko izvuče kada zaglavite u snegu ili ledu.
  • Dare

    20.01.2023 17:54
    Armagedon
    Ovi predlozi čoveče kao američki horor filmovi o preživljavanju čovečanstva pred sletanje NLO-a i kompletnog uništenja planete Zemlje…
  • Bbb

    29.12.2022 10:41
    Lopata, dobre rukavice i k9mplet zimske odece. Prosle godine sam se zaglavio na divcibarama. 5h kopanja. Nije naivno, moze da se desi svakom
  • Stohadin

    27.12.2022 21:10
    Oprema
    Sveća i podloga za istu.
    Upaljač ili šibice.
    Kad nestane goriva,a zaglavljeni u autu sveća daje dovoljno toplote u kabini da se ne smrznete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin