Reflektujući prsluk obavezan u većini evropskih država, u jednoj su kazne od 200 evra i više

U jednoj evropskoj zemlji kazna kreće od čak 200 evra.
Reflektujući prsluk obavezan u većini evropskih država, u jednoj su kazne od 200 evra i više
Foto: Pixabay
Iako je obavezan deo sigurnosne opreme, na sigurnosni prsluk malo ko obraća pažnju, a mnogi i ne znaju da je deo obavezne opreme.
Korišćenje prsluka visoke vidljivosti obavezno je nakon nezgode kako biste prilikom izlaska iz vozila bili vidljiviji.
Pritom je važno da imate prsluk narandžaste ili žute boje, a koji na sebi ima evropsku oznaku EN471.
 
Putujete li automobilom u inostranstvo, svakako imajte na umu kako je prsluk obavezan u većini evropskih zemalja, ali i kako su kazne značajne i kreću se do 200 evra.
 
Nemački autoklub donosi pregled po evropskim zemljama sa statusom obaveze korišćenja zaštitnih prsluka, kao i iznose kazne. Zbog sopstvene sigurnosti, broj sigurnosnih prsluka u automobilu uvek treba da odgovara broju putnika u vozilu jer ne može se isključiti da će i putnici morati da budu na kolovozu.
 
Evo kolike su kazne i kakva su pravila u pojedinim evropskim zemljama:
 
- Belgija - kazna je od 50 evra - Vozači motornih vozila (uključujući i motocikliste) nakon nezgode ili kvara na autoputu moraju obući prsluk visoke vidljivosti prilikom napuštanja vozila. Nenošenje prsluka rezultiraće novčanom kaznom.
 
- Bugarska - kazna je od 25 evra - Vozači vozila koji u slučaju kvara ili nezgode napuštaju vozilo izvan naseljenih mesta moraju nositi prsluk visoke vidljivosti. To važi i za motocikliste.
 
- Finska - nema kazne - Samo se preporučuje nošenje upozoravajućeg prsluka.
 
- Francuska - kazna je od 90 evra - Vozači motornih vozila (uključujući i motocikliste) koji svoje vozilo napuštaju izvan naseljenih mesta u slučaju kvara ili nezgode moraju nositi prsluk visoke vidljivosti.
 
- Italija - kazna je od 42 evra - Vozači motornih vozila moraju nositi prsluk izvan naseljenih mesta kada napuštaju vozilo i nalaze se na kolovozu kako bi osigurali mesto nesreće upozoravajućim trouglom. Obaveza nošenja važi i za sve druge osobe koje postavljaju trougao upozorenja. Zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste.
 
- Hrvatska - kazna je 30 evra - Vozači motornih vozila moraju nositi i obući prsluk visoke vidljivosti kada su na putu nakon nezgode. Ovo pravilo važi i u gradu i van njega.
 
- Luksemburg - kazna je od 74 evra - Vozači motornih vozila (uključujući i motocikliste) prilikom izlaska iz vozila na autoputu i brzim putevima moraju nositi prsluk visoke vidljivosti.
 
- Norveška - nema kazne - Vozači motornih vozila (uključujući motocikle) registrovanih u Norveškoj moraju nositi reflektujući sigurnosni prsluk kada napuštaju svoje vozilo izvan naseljenih mesta ili na autoputevima. Strani vozači u obavezi su samo ako voze motorno vozilo registrovano u Norveškoj (npr. iznajmljeni automobil).
 
- Austrija - kazna je od 14 evra - Vozači motornih vozila moraju nositi prsluk visoke vidljivosti i obući ga pri izlasku iz vozila u slučaju nezgode ili kvara na autoputu/seoskom putu. Motociklisti su oslobođeni obaveze nošenja zaštitnih prsluka.
 
- Portugal - kazna je od 60 evra - Vozači motornih vozila registrovanih u Portugalu moraju nositi sigurnosni prsluk kada izlaze iz vozila van naseljenih mesta ili na autoputevima. Strani vozači u obavezi su samo ako voze vozilo registrovano u Portugalu. Zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste.
 
- Rumunija - kazna je od 120 evra - Vozači vozila čija je dopuštena ukupna masa veća od 3,5 t dužni su da nose sigurnosni prsluk i obuku ga prilikom napuštanja vozila u slučaju kvara ili nezgode.
 
- Srbija - kazna je od 25 evra - Vozači moraju nositi zaštitni prsluk i nositi ga prilikom izlaska iz vozila na otvorenom putu.
 
- Slovačka - kazna je od 50 evra - Vozači (uključujući motocikliste) moraju nositi prsluk visoke vidljivosti kada napuštaju vozilo izvan naseljenih mesta ili na autoputevima.
 
- Slovenija - kazna je od 100 evra - Vozači moraju nositi prsluk visoke vidljivosti kada izlaze iz vozila na autoputu ili putu s dve trake. Zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste.
 
- Španija - kazna je od 200 evra - Vozači motornih vozila moraju nositi prsluke visoke vidljivosti ako napuštaju svoje vozilo na autoputevima ili seoskim putevima u slučaju kvara ili nesreće. Zaštitni prsluci nisu obavezni za motocikliste.
- Češka - kazna je do 100 evra - Vozači moraju nositi prsluk visoke vidljivosti kada napuštaju vozilo izvan naseljenih mesta i na autoputevima u slučaju nezgode ili kvara i kada se zadržavaju na kolovozu ili bankini.
 
- Mađarska - kazna je do 135 evra - Svi učesnici u saobraćaju (naročito biciklisti i pešaci) koji su na kolovozu noću ili kad je vidljivost loša izvan naseljenih mesta moraju nositi prsluk visoke vidljivosti. Zaštitne prsluke dužni su da nose i vozači automobila i motocikala koji u slučaju nezgode ili kvara napuštaju vozilo izvan naseljenih mesta i na autoputevima i nalaze se na kolovozu ili bankini.
 
- Kipar - nije poznato - Vozači moraju nositi sigurnosni prsluk kada izlaze iz vozila izvan naseljenih mesta u slučaju kvara ili nezgode.
  • Vasa

    22.02.2023 08:01
    Pitam se
    Šta na ovo kaže Komitet? Hoće li se kazne "uskladiti" sa Evropom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin