Čemu služi ogledalo u liftu?

Liftovi su gotovo uvek opremljeni ogledalom, a ponekad su svi unutrašnji zidovi ove male sobe reflektujući.
Čemu služi ogledalo u liftu?
Foto: Pixabay
Obično se prisutnost ogledala koristi za popravljanje frizure, šminke ili kragne kaputa, pogotovo ako je neko u žurbi otišao od kuće. 
Međutim, to nipošto nije glavni razlog zbog kojeg se u liftove postavljaju ogledala, piše Novi list.
Postoji, naime, psihološki razlog za ugradnju ogledala u lift.
 
Lift je uzak prostor, širok kvadratni metar ili neznatno više. Osobe koje pate od anksioznosti ili klaustrofobije mogu da se plaše boravka u tako skučenom prostoru, čak i na samo nekoliko sekundi.
 
Prisutnost ogledala stvara iluziju većeg prostora nego što on zapravo jeste i smanjuje osećaj nelagode. Učinak će biti još veći ako su svi zidovi lifta odražavajući. Ogledalo, osim što daje iluziju da ima više prostora nego što ga zapravo ima, ljudima u liftu daje osećaj sigurnosti.
 
Često se događa da u lift ulazite s nepoznatim ljudima, a i to može biti razlog za teskobu i brigu. Prisutnošću jednog ili više ogledala moguće je "proveriti2 šta drugi ljudi rade u liftu i zaštititi se od neželjenog fizičkog kontakta, džeparenja i krađa.
  • Mrki

    04.03.2023 09:48
    Da proverim jer zakopčan slic kad se vraćam kuci sa sedmog sprata.
  • Dijaspora6

    04.03.2023 08:02
    @ dijasporac
    Nije tačno da u inostranstvu u liftovima nema ogledala. Ima ih, ali ne u svim. U novogradnjama, čelično-staklenim grdosijama, ogledala su česta u liftovima. Stavljaju ih i u starijim zgradama prilikom renoviranja da bi zgrada bolje izgledala.
  • Ela

    04.03.2023 05:59
    Odgovor dijasporcu
    Evo ja živim u Nemackoj i bas upravo u bolnici u kojoj radim svi liftovi sem teretnih imaju ogledala. Molim vas nekoj te takve gluposti pisati da je to sad samo u Srbiji kod nas itd.U stambenim zgradama takodje svi imaju ogledala tako da molim vas ne komentarišete ako ste videli na jednom mestu da nema. LP

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin