FOTO: Postojao je produženi "stojadin" sa šest točkova

Zastava 101, popularni "kec" ili "stojadin", kako ga od milja zovemo, po mnogima je najbolji automobil koji je napravljen u SFRJ.
Ako nije najbolji, svakako je najpoznatiji. To je automobil koji je tokom svog dugog veka doživeo brojne verzije. Pored varijanti sa troja i petoro vrata, bilo je različitih nivoa opreme, a ponuđena je i verzija za dostavu Poli.
Poli je bio povod za razvoj još jedne verzije "keca". Bila je to Zastava 101T sa dvostrukom zadnjom osovinom.
Automobil je razvijen tokom 1990-ih u "Zastavi" sa ciljem postizanja maksimalnog kapaciteta i broja putnika. U to vreme slična vozila, ali ne sa duplom osovinom, nudili su Renault (Express), Citroen (C15) i drugi.
 
 
Iako prototip, ovaj automobil je bio registrovan za prevoz pet osoba, dok je zadnji deo vozila bio namenjen za prevoz tereta.
 
Na kraju se odustalo od projekta, a automobil je prodat Ronilačkom klubu "Kragujevac", gde se aktivno koristio.
 
Ako je suditi na osnovu fotografije koja je objavljena na Fejsbuku, vozilo je, nažalost, neslavno završilo, odbačeno i zaboravljeno.
  • Zoran

    12.03.2023 11:04
    Replika
    Komentare poput ....sve je to iz stare juge bilo smeće... Slobodno zanemariti zbog stepena stručnosti i kompetentnosti novokomponovanih ,,poznavalaca,,
  • Realista

    12.03.2023 09:07
    Iskreno...
    Svi ti Zastavini nabudži i prebudži su bili obično cirkuzanersko smeće, Fiat 127 i 128 su bili aktuelni automobili desetak godina i vrlo uspešni modeli za svoju namenu, dok su 101 i Jugo 45 bili kante u momentu silaska sa trake.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin