U ovim državama su najčešći saobraćajni prekršaji i najskuplji

Ako vozite samo 20 km/h više od ograničenja, to će vas na severu Evrope koštati čak 585 evra.
U ovim državama su najčešći saobraćajni prekršaji i najskuplji
Foto: Pixabay
Prvi u nizu primera dolazi iz Norveške, gde se svako prekoračenje brzine strogo kažnjava. Na primer, isto prekoračenje u Švedskoj ćete platiti 215 evra, a u Finskoj 200 evra, dok će prema jugu taj iznos padati. Pritom, postoje velike razlike, pa će tako i Italijani uzeti 175 evra, dok će vam nemačka policija naplatiti "tek" 60 evra, izdvaja nemački ADAC. 
Kad je, pak, u pitanju nepropisno parkiranje, opet je opasno na severu Evrope. U Italiji platićete 45 evra, u Austriji čak i manje - 20 evra, a u Poljskoj čak 110 evra. Najmanje ćete platiti u Nemačkoj, tek oko 10 evra. 
Bez obzira na iznos kazne, alkohol i vožnja nikako ne idu zajedno. Opasnost je velika, a u slučaju da vas uhvate, kazne su itekako rigorozne. Tako u Italiji s 1,5 promila možete ostati bez automobila, a isto vam se smeši i u Danskoj ako zaglibite s bar dva promila. U Švedskoj je jedan promil dovoljan da završite u zatvoru na mesec dana, dok vas Španci za 1,2 promila mogu zatvoriti na do tri meseca. 
 
Konačno, tu je i vrlo opasno telefoniranje u vožnji. Norvežani se opet izdvajaju kaznom od čak 850 evra, dok će vas Holanđani sankcionisati sa 380 evra. Španska policija kažnjava vozače u ovom prekršaju s 200 evra, italijanska sa 165, a u Nemačkoj je kazna 100 evra. 
  • Babderaš

    02.04.2023 20:08
    @@banderaš
    @@banderaš
    U CH se ne plaćaju kazne za bahatu vožnju po mesečnim primanjima, već po poreskoj prijavi.
    U srbiji imate penzionere sa primannem penzije 20 000din(Kosmajac) a čovek je u vlasništvu imao 20 miliona evra vrednosti. To sakato srpsko pravilo u CH nije tako,pa je čovek koji je vozio 301kmh platio 1 milion CHFr kaznu iako je bio nezaposlen. Tako bi i u srbiji trebalo da se sankcioniše, jer npr: ako neko vozi autom od 200 000 € brzinom 276kmh(jul 2022 kod jagodine plati kaznu od 900 € i vozi dalje,taj će ponoviti delo posle 20 minuta.
    Takvom treba oduzeti vozilo,staviti ga pod presu,vozača kod psihijatra,ali sa obaveznom kaznom višom od vrednosti auta.
  • @banderas

    02.04.2023 18:41
    Zato što u Švajcarskoj
    Plaćaš kaznu skladnu svojim mesečnim primanjima. I to, i druga stvar, cela EU je pod kamerama,i sad, ako želiš da se trkas i glumiš mangupa kao kod nas, nije problem, ali kad stigne kazna na adresu, češeš se i gde ne svrbi.. U CH su ti kazne najgore, zatim Italija, pa Francuska.
  • @zeljko

    02.04.2023 17:55
    Loš ti je predlog
    Elem, doživotno robijanje, znači da taj dobija 3 obroka dnevno, fizičko vaspitanje sat vremena dnevno, besplatno tuširanje, dnevni boravak (možda), i sve se to plaća od strane poreskih obveznika.
    Streljanje elem, ima isto tako možda još vecu problematiku. Odstreljenog prekršioca zakona, treba pokupiti iz jarka, taj jarak mora neko da čisti, znači, plati dvojicu da očiste, da ga odnesu, spreme, voda, struja, grejanje, klima, smeštaj, prevoz, putarine, amortizacija, kapela, urna, pop, daća.
    Jednostavno, nek' šalju kazne na adresu, jeftinije je. Ili mailom. Barem ne uništavamo drva za papir.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin