Uskoro krunisanje Čarlsa III: Pratiće najveća vojna svečanost u 70 godina

Krunisanje britanskog kralja Čarlsa III i kraljice Kamile biće propraćeno najvećom vojnom ceremonijom u poslednjih 70 godina.
Uskoro krunisanje Čarlsa III: Pratiće najveća vojna svečanost u 70 godina
Foto: Beta/AP

U istorijskom događaju kraljevske porodice će učestvovati više od 6.000 muškaraca i žena iz oružanih snaga.

Mornari, vojnici i avijatičari iz Velike Britanije i Komonvelta, saveza zemalja koji uglavnom čine britanske kolonije, pratiće Čarlsa i Kamilu do londonske Vestminsterske opatije, gde će se održati krunisanje 6. maja.

Više od 60 aviona britanske mornarice, vojske i vazduhoplovstva će kasnije tog dana šest minuta preletati iznad avenije The Mall u centru Londona.
 
Počasna paljba čuće se povodom trenutka krunisanja kralja u svim krajevima Ujedinjenog Kraljevstva, uključujući Edinburg, Kardif i Belfast.
 
Raspoređeni brodovi ratne mornarice i više od 400 ljudi na 13 lokacija pucaće 21 put, dok će se u tvrđavi Tower of London pucati 62 puta, a na paradnom prostoru "Horse Guards" Parade čuće se paljba šest topova.

Gotovo 400 pripadnika oružanih snaga iz barem 35 država članica Komonvelta će takođe učestvovati u obeležavanju istorijskog trenutka.

  • Danguba

    17.04.2023 12:04
    Bem' ti zivot kad moras da sljakas u 74 god.
  • Joki

    17.04.2023 11:50
    Jbt toliko para imaju, a nisu mu sredili zube... mogli su mu bar protezu kao klincu staviti... ovo izgleda kao taraba u Grgurevcima...
  • dvebebe

    16.04.2023 20:28
    Poslednji show propale imperije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin