Na današnji dan: Rođen Rastko Petrović, utopio se Dis, Tito proglašen za doživotnog predsednika

Pregled značajnih dešavanja u Srbiji i svetu na današnji dan, 16. maj.
Na današnji dan: Rođen Rastko Petrović, utopio se Dis, Tito proglašen za doživotnog predsednika
Foto: 021.rs
1532 - Španski osvajač Fransisko Pizaro se s malom grupom vojnika iskrcao na obalu Perua. Savladavši otpor Indijanaca, Španija je 1572. osvojila Peru i držala ga do 1824.
1703 - Umro je francuski pisac Šarl Pero, autor zbirke bajki "Vilinske priče", u kojoj su i "Mačak u čizmama", "Crvenkapa" i "Uspavana lepotica".
1770 - U Versaju su se venčali francuski prestolonaslednik Luj (kasnije Luj XVI) i Marija Antoaneta, kćerka austrijske carice Marije Terezije. Tokom Francuske revolucije 1789. osuđeni su na smrt i pogubljeni na giljotini 1793.
 
1812 - Turska i Rusija potpisale su ugovor o miru u Bukureštu kojim su za srpske ustanike predviđeni opšta amnestija i pregovori sa turskim vlastima o autonomiji Srbije.
 
1881 - U okolini Berlina pušten je u saobraćaj prvi električni tramvaj.
 
1898 - Rođen je pesnik, putopisac i diplomata Rastko Petrović. Pripadao je prvoj generaciji srpskih modernista, a njegova zbirka pesama "Otkrovenje" smatra se jednim od najznačajnijih dela srpske poezije između dva svetska rata.
 
1916 - Potpisan je ugovor o trojnoj anglo-francusko-ruskoj kontroli Palestine radi podele bliskoistočnih teritorija Otomanskog carstva.
 
1917 - U Jonskom moru kod Krfa utopio se srpski pesnik Vladislav Petković Dis, kada je nemačka podmornica u Prvom svetskom ratu torpedovala brod na kojem je bio ("Mi čekamo cara","Tamnica", "Nirvana", "Možda spava").
 
1924 - Rođen je Daud Džavara, osnivač (1959) i lider (od 1960) Narodne progresivne stranke, predsednik Gambije od 1970. do 1994. kada je svrgnut državnim udarom.
 
1929 - U Holivudu su dodeljene prve nagrade Američke filmske akademije (od 1931. poznate kao Oskar) filmu "Krila", glumici Dženet Gejnor i glumcu Emilu Dženingsu.
 
1941 - Parlament Islanda ukinuo je ugovor s Kraljevinom Danskom iz 1814. po kojem je Island bio pod danskom vlašću, i proglasio nezavisnost. Nezavisna Republika Island proglašena je 17. juna 1944. posle narodnog plebiscita.
 
1947 - Umro je engleski biohemičar Frederik Gaulend Hopkins, jedan od osnivača nauke o vitaminima. Sa holandskim lekarom Kristijanom Ajkmanom dobio je 1929. Nobelovu nagradu za medicinu.
 
1961 - General Park Čung Hi izveo je vojni udar u Južnoj Koreji. Bio je na vlasti do 1979, kad ga je ubio šef obezbeđenja.
 
1969 - Sovjetski vasionski brod "Venera 5" doneo je do te planete sondu za prikupljanje podataka.
 
1972 - Predsednici SFRJ i Rumunije, Josip Broz Tito i Nikolae Čaušesku pustili su u rad hidroenergetski sistem "Đerdap" na Dunavu.
 
1972 - Umro je Kvame Nkrumah, prvi predsednik nezavisne Gane (1957). Za doživotnog predsednika proglašen je 1962, ali je državnim udarom 1966. oboren sa vlasti.
 
1974 - Skupština SFRJ proglasila je Josipa Broza Tita za doživotnog predsednika Jugoslavije.
 
1974 - Helmut Šmit je postao kancelar Zapadne Nemačke posle ostavke Vilija Branta.
 
1975 - Japanka Junko Tabei se kao prva žena popela na najviši svetski vrh Mont Everest.
 
1984 - Umro je američki pisac Irvin Šo. Proslavio se romanom "Mladi lavovi" (1949) ("Lusi Kraun", "Dve sedmice u drugom gradu", "Bogataš i siromah", "Veče u Vizantiji").
 
1989 - Sovjetski predsednik Mihail Gorbačov i kineski lider Deng Hsijaoping sreli su se u Pekingu na Prvom kinesko-sovjetskom samitu, čime je i formalno, posle 30 godina, prekinut "Tihi hladni rat" dve najveće komunističke države.
 
1989 - Automobilom-bombom u Bejrutu ubijeni su libanski verski vođa šeik Hasan Halid i još 21 osoba.
 
1990 - Poznati američki zabavljač Semi Dejvis Junior umro je od raka grla.
 
1991 - Britanska kraljica Elizabeta postala je, tokom zvanične posete SAD, prva kraljica koja se obratila Kongresu.
 
1992 - Povlačeći se iz Bosne, JNA je minirala vojni aerodrom pod planinom Plješevicom, kod Bihaća, procenjen na šest milijardi dolara.
 
1997 - Predsednik Zaira Mobutu Sese Seko pobegao je iz Kinšase koju su preuzeli pobunjenici, čime je okončana njegova 32-godišnja autokratska vladavina.
 
1997 - Umro je italijanski filmski režiser Đuzepe de Santis, jedan od najznačajnijih predstavnika filmskog neorealizma, nastalog u Italiji u prvim godinama posle Drugog svetskog rata ("Gorki pirinač", "Rim u 11 časova", "Cesta duga godinu dana").
 
2003 - Umro je američki glumac Robert Stak koji je slavu stekao ulogom detektiva Eliota Nesa u TV seriji o borbi protiv mafije "Nesalomivi".
 
2005 - Usvajanjem zakona u Parlamentu Kuvajta, žene su dobile pravo glasa i učešća na izborima.
2007 - Nikola Sarkozi je zvanično postao predsednik Francuske, posle Žaka Širaka. Tako su se prvi put u okviru Pete Republike na mestu predsednika smenila dva pripadnika iste političke struje.
 
2013 - Papa Franja je u prvom velikom govoru o finansijskoj krizi pozvao svetske lidere da okončaju "kult novca" i da finansije povežu s etikom.
 
2019 - Međunarodna kriminalna grupa koja je koristeći softver ukrala preko 100 miliona dolara od više od 40.000 žrtava je raskrinkana.  Sudski postupci su pokrenuti protiv osumnjičenih u Gruziji, Ukrajini, Moldaviji i SAD, dok je pet ruskih državljana u bekstvu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin

Španski sud zabranio društvenu mrežu Telegram

Okružni sud u Španiji zabranio je rad društvenoj mreži za slanje poruka - Telegram, nakon pritužbi medijskih kompanija da je ona omogućava korisnicima da postavljaju njihov sadržaj bez dozvole.

Marihuana u Nemačkoj legalna od 1. aprila

Plan Vlade Nemačke da liberalizuje pravila o kanabisu prešao je i poslednju prepreku u Parlamentu čime je otvoren put da posedovanje ograničenih količina marihuane bude dekriminalizovano 1. aprila.

Počeo šahovski turnir za mlade u Beogradu

Ministar bez portfelja zadužen za odnose sa dijasporom Đorđe Milićević i predsednik Šahovskog saveza Srbije Dragan Lazić otvorili su danas u Beogradu "Šahovske susrete budućih šampiona".