Good morning Croatia: Američki nosač aviona, najveći na svetu doplovio do Splita

Najmoderniji američki nosač aviona na nuklearni pogon, Ju-Es-Es Džerald Ar Ford, doplovio je jutros do Splita.
Ulazak u vode hrvatskog Jadrana najvećeg ratnog broda u istoriji, dužeg od 330 metara i visokog 76 metara, spada u retke dolaske tog nosača aviona u mora drugih država, navodi Jutarnji list.
Bio je u Kanadi i Velikoj Britaniji, a u maju ove godine učestvovao je u vežbama NATO-a u norveškim vodama.
Cena izgradnje tog broda iznosila je 12,8 milijardi dolara, a za istraživanje i razvoj izdvojeno je dodatnih 4,7 milijardi dolara.
 
 
Brod može da nosi 75 aviona, a posada, uključujući avionsko osoblje, broji oko 4.500 ljudi.
 
 
Ju-Es-Es Džerald Ar Ford je najnoviji nosač aviona američke mornarice sa mnoštvom tehnolgija za postizanje veće ubojitosti, sposobnosti preživljavanja i zajedničke interoperabilnosti, uz smanjenje operativnih troškova i troškova održavanja.
 
 
Brod je prvi novi nosač aviona dizajniran u više od 40 godina, i ima fleksibilnost za rad s budućim generacijama aviona. Nazvan je po 38. predsedniku SAD Džeraldu Fordu (1974-1976).
  • xqt

    27.06.2023 07:34
    U pitanju je
    Prijateljsko upozorenje.
  • Lošmi

    27.06.2023 07:01
    Ratni brod
    Da li nam je potrebna njegova blizina.
  • Mn

    27.06.2023 06:11
    Mn
    Ovim je najveća Sila Sveta pokazala ko je pod njihovom zaštitom! Budimo jednom mudri da i nas bar malo prigrle jer ovako ako nastavimo ne sto nas nejce biti već i zemlju ćemo izgubiti! Politika zahteva mudrost interes lukavost pragmatičnost…sve sto donosi dobrobit za svoju Zemlju i Narod! Srbija kao mala Državica mora se povinovati prema naj jačem i time zadobiti zaštitu i malo nekog poverenja jer u pitanju je Opstanak svih nas! Čemu neka čast ponos inaćenje…kada svi budemo nestali?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin