Otežan test za dobijanje državljanstva SAD: Više pitanja iz istorije i bolje znanje engleskog

SAD će izmeniti testove za dobijanje američkog državljanstva, a ritičari smatraju da će to otežati ljudima sa nižim nivoom znanja engleskog.
Otežan test za dobijanje državljanstva SAD: Više pitanja iz istorije i bolje znanje engleskog
Foto: Pixabay
Test je jedan od poslednjih koraka ka dobijanju državljanstva. Čitav proces traje više meseci, a neophodno je da je osoba legalno u SAD imala stalni boravak nekoliko godina pre podnošenja zahteva.
Test je ranije menjan 2020. godine za vreme Donalda Trampa, kada je produžen i otežan.
Međutim, uredbom Džozefa Bajdena nakon stupanja na mesto predsednika test je vraćen na prethodnu formu - iz 2008. godine.
 
U decembru su američke vlasti nagovestile da je test potrebno ažurirati nakon 15 godina. Nova verzija se očekuje krajem sledeće godine. 
 
Služba za državljanstvo i imigraciju SAD predložila je da se u novi test doda usmeni deo za procenu znanja engleskog.
 
Prema trenutnim pravilima aplikant bi usmeno odgovarao samo na lična pitanja, na koja je već odgovorio. Međutim, po novim pravilima, policajac bi aplikantu pokazao neku fotografiju i zatražio mu da je objasni i opiše.
 
Još jedna predložena promena učinila bi odeljak o građanskim pitanjima o istoriji SAD i vladi višestrukim izborom umesto trenutnog formata usmenog kratkog odgovora.
 
Biće otežana i pitanja o istoriji SAD. Trenutno je potrebno tačno odgovoriti na šest od 10 zadatih pitanja. Aplikant je ranije dobijao 100 pitanja od kojih 10 bude na testu.
  • Realista

    05.07.2023 18:15
    Ok, a Ustav?
    SAD nemaju zvanični jezik, prema tome samo se čeka neka advokatska kancelarija koja će zaraditi na ovom slučaju kršenja Ustava. Nije to srbija pa da se radi kako se kome "hte a zbog samima namima".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin