Da li ste primetili da čep ne može da se odvoji od flaše? Evo zašto je to tako

Sigurno ste primetili da plastični čepovi sa nekih flaša vode, gaziranih pića i sokova više ne mogu da se odvoje od ambalaže.
Da li ste primetili da čep ne može da se odvoji od flaše? Evo zašto je to tako
Foto: Pixabay
Inovacija je ta što čep više ne može da se skine, to jest odvoji od flaše, već je pričvršćen plastičnom vezicom za vrh flaše.
Reč je o direktivi Evropske unije koja je usmerena na reciklažu većih količina plastike nego što je to slučaj do sada.
U maju 2018. Evropska unija je najavila novu direktivu o tome kako postupati s plastičnim proizvodima za jednokratnu upotrebu. Prema toj direktivi će se, između ostalog, pića prodavati samo u plastičnim bocama na kojima je čep pričvršćen za bocu. Direktiva je izglasana 5. juna 2019. godine, a proizvođači imaju obavezu da svoje proizvode u celosti prilagode do decembra 2024. godine.
 
Koliko plastika zagađuje životnu sredinu vrlo je jasno i zabinjavajuće. Prema podacima Evropske komisije, čak 80 odsto otpada u morima je plastika koja negativno utiče na životinje i ekostistem, a zatim dospeva i u naš lanac ishrane.
 
Plastični otpad se ne razgrađuje kao organski. Razgradnja plastike u prirodi može da traje stotinama godinama.
 
Kako se dešava da se čepovi gube i da prilikom skupljanja flaša za reciklažu čepovi ne budu prisutni na flašama, došlo se na ideju da čepovi postanu neodvojivi deo flaše. To osigurava situaciju u kojoj će plastična flaša koja dođe na reciklažu uvek biti zajedno sa čepom. Za čep je poznato da je deo ambalaže koji se teže razgrađuje i reciklira.
 
Iako iza ove inovacije stoji jedna dobra ekološka priča, uobičajnim potrošačima u početku je bilo čudno zašto čep ne mogu da odvoje od flaše.
 
Mnogima je nezgodno da konzumiraju piće direktno iz flaše zbog čepa koji se "mota" oko lica.
 
Pitanje koje se dalje nametnulo, a u vezi sa neodvojivim čepovima, jeste da li će udruženje "Čep za hendikep" i dalje nesmetano moći da prikuplja čepove dovoljno uspešno kao do sada.
 
Zoran Martinov iz udruženja "Čep za hendikep" kazao je za N1 da ove promene treba da nas nateraju da budemo još bolji i odgovorniji.
 
"Kada ostane čep na prstenu, samo se zaokrene i povuče i bukvalno dete od tri godine to može da iščupa, vrlo je jednostavno. Napomenuti je važno svakoj osoba koja učestvuje u sakupljanju čepova da je važna samo dobra volja i malo truda, a to nekom može da promeni život. Jeste da postoji zakonska regulativa da će svi proizvođači ovo morati da sprovedu u delo do 2024. godine, ali to treba samo da znači da treba da budemo još bolji i odgovorniji", zaključio je.
  • Zoran

    11.03.2024 13:17
    Cep
    Neverovatna stvar,,, sta dosada uradi,,, ratove,,, i sve ostalo sad i ovo.
  • Ja

    04.12.2023 14:05
    Najveca moguca glupost
    Shvatili su da se od cepova prikupljaju lepa sredstva i sad je kao manje zagadjenje ako flasa i cep dodju u kompletu. Zapravo su samo izracunali koliko para se gubi doniranjem cepova.
  • Goran

    27.11.2023 11:34
    Cep
    Sad vise ne mogu da pijem jorurt usput. Prvo se posecem, ako hocu da ga otkinem, a ako ne otkinem jogurt iz cepa mi kane na majicu. Ako ne promuckam, bude gore voda.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin