Neko je ukrao pare iz kutije za donacije na jednoj od najtežih planina

Planinari u Švajcarskoj ogorčeno su reagovali na krađu novca iz kutije za donacije smeštene na planinskom vrhu na koji se stiže jednim od najtežih uspona.
Kutija u kojoj se prikupljaju donacije za klub koji o sopstvenom trošku održava tešku penjačku stazu i garantuje bezbednosnu pomoć na opasnim deonicama, nalazila se na 2.350 metara visokoj lokaciji na ruti koja vodi do vrha Daubenhorn.
Nepoznati počinilac ranije ovog meseca razbio je kutiju i ukrao donacije koje se procenjuju na stotine dolara.
Metalna kutija bila je ugrađena u stenu blizu doline koju penjači koriste za odmor pre osvajanja vrha.
 
Ruta do Daubenhorna smatra se najdužom stazom u Švajcarskoj i nosi oznaku K5, što znači "ekstremno teška". Do doline se stiže nakon višesatnog uspona uz specijalnu opremu i tehnike, rekao je Patrik Grihting, član upravnog odbora saveza.
 
"Do nje ne mogu doći obični planinari", rekao je.
 
Na Fejsbuku je klub napisao poruku lopovu. 
 
"Ne želimo nikakvo zlo počiniocu, ali nadamo se da će ga mučiti savest svaki put kada krene na planinu i to za sva vremena."
 
Klub nije prijavio krađu policiji jer nema nade da će ona utvrditi ko je počinilac, ali očekuju se nove donacije.
  • Petra KŠ

    30.08.2023 09:01
    Neverovatno dokle sve stignu naši ljudi...
  • Konj

    28.08.2023 19:43
    Kod nas bi nestala i kutija. Ako bi držač za kutije bio od čelika ili betona, i ankerisan za planinu, bio bi izlepljen navijačkim nalepnicama, i natpisima "Ратко Младић херој".
    A ako bi se lopov povredio pri usponu/silasku, tužio bi planinarsko udruženje, jer su ga izložili nepotrebnom riziku pri obavljanju njegove redovne delatnosti. I dobio bi na sudu.
  • Milos

    28.08.2023 10:21
    Stanje u Srbiji
    A jel ima još koja kutija negde na nekoj drugoj planini.. pitam za druga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin