Finska popisala skloništa: Ima ih preko 50.000, stanu skoro svi stanovnici

Finska je završila popis svojih postojećih skloništa protiv bombardovanja podstaknuta prošlogodišnjom invazijom susedne Rusije na Ukrajinu i otkrila da ih ima 50.500.
Finska popisala skloništa: Ima ih preko 50.000, stanu skoro svi stanovnici
Foto: Pixabay
Finska se pridružila NATO vojnom savezu u aprilu, ali se decenijama pripremala za mogući sukob s Rusijom.
Oprezna nordijska zemlja još 1950-ih je uvela obaveznu izgradnju skloništa za hitne slučajeve ispod stambenih blokova i poslovnih zgrada, što objašnjava njihov sadašnji veliki broj.
Vladin popis zaključio je da nordijska nacija od 5,5 miliona ljudi ima oko 50.500 skloništa od bombi u koja može da stane 4,8 miliona stanovnika u slučaju nužde ili napada, saopštilo je ministarstvo.
 
Takođe je utvrđeno da je 91 odsto skloništa dovoljno jako da izdrži napad koji se izvodi konvencionalnim oružjem, dok je 83 odsto opremljeno za pružanje skloništa od ispuštanja gasova ili nuklearnih hitnih slučajeva.
 
"Istovremeno, mora se reći da u malom broju skloništa postoje nedostaci koji onemogućuju njihovo stavljanje u upotrebu u roku od 72 sata propisana zakonom", rekao je u izjavi vođa projekta Ira Pasi iz ministarstva unutrašnjih poslova.
 
Skloništa su opremljena ventilatorima, nepropusnim vratima, krevetima koji se mogu slagati jedan na drugi, pa čak i suvim ormarima, kao što je propisano najnovijim zakonom koji datira iz 2011. godine.
U vreme mira u nekim od podzemnih skloništa nalaze se bazeni, sportski centri ili, kao na samom severu zemlje, tematski park Deda Mraza.
 
Skloništa održavaju vlasnici svake zgrade, a vlada je pozvala na njihovo pravilno održavanje.
 
"Tokom proteklih decenija Finska je izgradila infrastrukturu civilne zaštite vrednu milijarde evra, o kojoj se treba brinuti", rekao je Pasi.
  • Marija

    09.09.2023 12:43
    Nikad vise radila sam tamo porez skoro 70% kad sve preracunas za koga? da salju oruzje u Ukrainu? ne hvala. Sta ce ti sklonista kad pukne atomska? Koji cete to zrak udisati u skolnistima? i ako je vani samo bombardiran grad od dima paleza nema tog zraka da ce ga filtrirati bilo koji sistem za skloniste. paranoja ostala iz kamenog doba.
  • Predrag

    04.09.2023 14:15
    Nedostatak je što iz skloništa moraš da kad - tad da izađeš...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin