Sedam godina nije dolazio na posao - sad poslodavcu mora da isplati 137.000 evra odštete

Muškarac punih sedam godina nije dolazio na posao, a ovih dana odlučeno je da poslodavcu mora da plati ukupno 137.000 evra odštete.
Sedam godina nije dolazio na posao - sad poslodavcu mora da isplati 137.000 evra odštete
Foto: Pixabay
On je bio zaposlen kao kućni majstor u domu za decu na području Zagreba. Pošto u domu nisu bili zadovoljni njegovim radom, više puta su ga upozoravali na to i tražili da se promeni. Ali, umesto da to uradi, radnik je tužio ustanovu u kojoj je radio tvrdeći da ga uznemirava i diskriminiše.
To se dogodilo još u novembru 2012. godine. Nakon toga, muškarac je prestao da dolazi na posao, a poslodavac mu je punih sedam godina, sve do decembra 2019, isplaćivao punu platu.
"Za vreme prekida rada, budući da je to zakonska obaveza, dom za decu mu je uredno isplaćivao platu u iznosu na koji bi imao pravo da je radio. U tom periodu Dom je muškarcu na ime bruto plate, poklona za zaposlene i jubilarne nagrade isplatio ukupno 897.705,03 kune", navodi se u presudi.
 
Reč je o prosečnom mesečnom bruto iznosu od otprilike 10.700 kuna, piše Danica.hr.
 
Muškarac na kraju nije uspeo da "dokaže da ga je poslodavac uznemiravao na osnovu pola, diskriminisao, omalovažavao, potcenjivao njegov rad i na razne načine navedene u predmetnoj tužbi povredio njegovo pravo na dostojanstvo".
 
Drugostepenu i pravosnažnu presudu kojom se odbija njegova tužba muškarac je dobio krajem oktobra 2019. godine, a na poslu se samoinicijativno pojavio početkom decembra iste godine. Ali Dom mu je odmah uručio otkaz jer sedam godina nije dolazio na posao.
 
On je odmah podneo tužbu protiv njih tvrdeći da je otkaz nezakonit i tražio da ga ipak vrate na posao. Postupak je u toku i još nije doneta presuda.
Kako nije želeo da vrati plate koje je dobio u tih sedam godina, Dom je protiv njega digao tužbu. Sutkinja je ovih dana odlučila da muškarac bivšem poslodavcu mora da plati više od milion kuna, odnosno oko 137.000 evra, od čega 119.000 evra za bruto plate plus 18.400 evra naknade troškova.
 
Na to još idu i zakonske zatezne kamate koje teku od početka 2020. godine. Presuda je nepravosnažna i muškarac se na nju može žaliti. Izgubi li, ukupna odšteta mogla bi dostići i 150.000 evra.

Teme

POSAO
  • Milana

    04.09.2023 08:46
    Urbis, rtv, EPS...
    Skupilo bi se više miliona evra.
  • Marica

    04.09.2023 08:01
    ahaha.
    samo čekam da ovako mrene u ns.
    ali nemaju oni sramote.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin