Naučnici tvrde da je svet prešao šest od devet planetarnih granica: Šta to znači?

Sistem za održavanje života na Zemlji suočeni su s većim rizicima i neizvesnostima nego ikad pre i većina najvažnijih sigurnosnih granica već je pređena zbog ljudskih aktivnosti.
Naučnici tvrde da je svet prešao šest od devet planetarnih granica: Šta to znači?
Foto: Pixabay
To je zaključak istraživanja objavljenog ove nedelje.
U analizi "zdravstvenog stanja" cele planete objavljenoj u časopisu "Science Advances", međunarodni tim od 29 stručnjaka zaključio je da je Zemlja sada "daleko izvan sigurnog operativnog prostora za čovečanstvo" zbog ljudske delatnosti.
U istraživanju, koje se nadovezuje na izveštaj iz 2015, navodi se da je svet prešao šest od devet "planetarnih granica" - sigurnosnih granica za ljudski život u područjima kao što su integritet biosfere, klimatske promene i korišćenje i dostupnost pitke vode.
 
Osam od devet granica pod većim je pritiskom nego u analizi stanja 2015, a poboljšalo se samo stanje ozonskog omotača. To povećava rizik od dramatičnih promena životnih uslova na Zemlji.
 
"Ne znamo da li možemo da prosperiramo u velikim, dramatičnim promenama naših uslova", rekla je glavna autorka istraživanja Ketrin Ričardson sa Univerziteta u Kopenhagenu.
 
Autori su istakli da prelazak granica nije prelomna tačka nakon koje će ljudska civilizacija propasti, ali da bi moglo uzrokovati nepovratne promene u sistemima za održavanje života na Zemlji.
 
"Zemlju možemo zamisliti kao ljudsko telo, a plantarne granice kao krvni pritisak. Onaj viši od 120/80 ne znači siguran srčani udar, ali povećava rizik od njega", rekla je Ričardson.
 
Naučnici su oglasili uzbunu zbog širenja deforestacije, preterane potrošnje drva za gorivo, i povećanja proizvoda kao što su plastika, GM organizmi i sintetičke hemikalije.
 
"U životnu sredinu sada se bacaju stotine hiljada hemikalija koje je proizveo čovek. Stalno nas iznenađuju uticaji tih ljudskih faktora", rekla je Ričardson.
 
Od devet granica koje su naučnici analizirali samo je za zakiseljavanje okeana, oštećenje ozonskog omotača i zagađenje vazduha ocenjeno da su još u sigurnim okvirima. Blizu je, međutim, prekoračenje granice za zakiseljavanje okeana.
Atmosferska koncentracija CO2, glavnog gasa sa efektom staklene bašte, porasla je na oko 471 ppm, znatno više od sigurnog nivoa od 350 ppm. Stopa izumiranja vrsta je najmanje deset puta brža od prosečne stope u poslednjih 10 miliona godina, što znači da je planeta već prekoračila sigurnu granicu za genetičku raznolikost.
 
Johan Rokstrom, direktor Instituta za istraživanja klime iz Potsdama i jedan od autora istraživanja, rekao je kako se nada da će svet shvatiti da su rezultati ovog istraživanja poziv na buđenje. Rekao je da u svojoj karijeri nikad nije video toliko dokaza. 
 
"I dalje smo na putu koji nedvosmisleno vodi u katastrofu", upozorio je Rokstrom.
  • Видоје

    18.09.2023 09:51
    Које границе !
    Људска поквареност и алавост је давно прешла све могуће границе, поготово код нас .
  • pobogu

    18.09.2023 08:24
    "nina ns
    ....Zasto?"



    "Bolesti zavisnosti podrazumevaju žudnju za uzimanjem neke (psihoaktivne) supstance ili za prinudnim ponavljanjem nekog ponašanja. Zbog toga se zapostavljaju druga interesovanja i zanemaruju ostale potrebe."

    Pohlepa je bolest zavisnosti.
  • nina ns

    17.09.2023 17:05
    koga briga...
    Sinoc sam gledala film "Pre poplave'' snimljen 2016 g. Glavni lik koji putuje svetom je Leonardo Di Kaprio, ali potpuno je nebitno. Sva upozorenja koja su navedena u tekstu su odavno poznata, bio je tu i Pariski sporazum, ali retko ko je ucinio nesto po pitanju upozorenja. Postoje i novija istrazivanja koja mozete gledati na dokumentarnim kanalima a tema su im katastrofalne vremenske nepogode. Svaki dan smo svedoci raznih razornih nepogoda. Svet srlja u propast ali bitna je LOVA, jer velike kompanije koje najvise doprinose zagadjenu nece se odreci profita. Dzaba Zelenih pokreta, demonstracija, eto i Greta je uhapsena i kaznjena. Zasto?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin