U Nemačkoj će uskoro bicikli moći da imaju žmigavce

Nemačko ministarstvo saobraćaja planira da dopusti korišćenje žmigavaca i na klasičnim biciklima.
U Nemačkoj će uskoro bicikli moći da imaju žmigavce
Foto: Pixabay
Razlog je veliki broj nesreća, piše Dojče vele.
 
U Nemačkoj biciklista mora rukom da da znak kada skreće. Upravo je u tome problem - posebno kod bicikala s električnim motorom koji jure i do 45 kilometara na sat.
Zato će uskoro žmigavci biti dopušteni na svim tipovima bicikala, i na onim s motorom i na onima bez. Pravilo bi trebalo uskoro da bude uvedeno, potvrđuje ministarstvo, ali neće biti obaveze korišćenja žmigavca. Svako će moći sam da odluči da li želi da ih koristi ili ne.
 
Kako objašnjavaju, posebno pri većim brzinama, podizanje jedne ruke s kormana bicikla može uzrokovati nestabilnost.
Prema poslednjim dostupnim podacima, u Nemačkoj je 2022. godine život izgubilo 474 biciklista.
 
Trenutno su žmigavci dozvoljeni samo na triciklima ili širokim teretnim biciklima. Dozvoljeni su i na onima koji podsećaju na rikše, odnosno na biciklima čija je konstrukcija takva da može zakloniti ruku bicikliste kada njome daje znak za skretanje.
 
U Generalnom nemačkom biciklističkom klubu (ADFC) pozdravljaju novo pravilo. Njihov pravni stručnjak Roland Hun rekao je da su elektronski pokazivači skretanja daleko uočljiviji od ruke, pogotovo u mraku. On je dodao da ruke, često pri skretanju, u stvari treba da budu na kočnici. Hun kaže da do nesreća najčešće dolazi kada bicikli skreću ulevo.
 
Prema nemačkom zakonu, ukoliko neko ne daje znak za skretanje rukom  - pravi prekršaj. Kazna je, doduše, samo deset evra. Ako dođe do nesreće, plaća se svega 35 evra.
 
U prodaji ima mnogo varijanti žmigavaca za bicikl, a koštaju od petnaestak evra pa naviše. Obično se pokazivači smera skretanja montiraju iza sica, a mala kontrolna ploča, koja je s njima povezana, na korman.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin