Uvođenje besplatnog javnog prevoza u Luksemburgu nije donelo očekivani rezultat

Odluka Luksemburga da uvede besplatan saobraćaj kako bi motivisao građane da manje koriste automobile radi smanjenja zagađenja, četiri godine kasnije nije donela očekivane rezultate.
Uvođenje besplatnog javnog prevoza u Luksemburgu nije donelo očekivani rezultat
Foto: Pixabay
List "Luksemburger vort" prenosi da zvanični podaci ministarstva saobraćaja o prevozu vozovima pokazuju da broj putnika nije porastao, već je ostao na nivou ispod pandemije.
 
U Luksemburgu je javni prevoz, sa izuzetkom putovanja vozom prvom klasom, besplatan od kraja februara 2020. godine, u vreme kada su se pojavile i prve infekcije kovidom19 u zemlji.
Mere koje su uvedene usled pandemije dovele su do pada broja putnika, ali očekivanja da će taj broj značajno porasti na kraju nisu ispunjena, pa je 2022. taj broj ostao ispod nivoa od pre pandemije, navodi N1.
 
Uoči uvođenja besplatnog javnog prevoza broj putnika je konstatno rastao, pa je sa 20,7 miliona putovanja u 2013. godini porastao na 25 miliona u 2019. godini, ali je 2022. godine broj putnika opao na 22 miliona, saopštilo je Ministarstvo saobraćaja Luksemburga.
Pandemija je mogla da promeni ponašanje, između ostalog kroz uvođenje kućnih kancelarija, rekao je portparol tog ministarstva.
 
Statistički podaci o putovanjima autobusom nisu dostupni, dok podaci o tramvajskoj mreži, koja je pokrenuta krajem 2017. godine, pokazuju da je između januara i oktobra prošle godine tramvaj koristilo 24 miliona ljudi, što je petostruko povećanje u odnosu na prvu godinu rada. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin