Istraživanje: Povremeno korišćenje mobilnog telefona tokom posla može ublažiti stres

Neke kompanije na privatne mobilne telefone gledaju kao na nešto što ometa posao, čak teraju radnike da svoje uređaje ostave u ormariću pre ulaska u kancelariju ili prodavnicu.
Istraživanje: Povremeno korišćenje mobilnog telefona tokom posla može ublažiti stres
Foto: Pixabay
Ali takve vrste zabrana mogle bi biti kontraproduktivne, prema australijskim i irskimnaučnicima, koji kažu da korišćenje privatnih telefona na poslu ne utiče na produktivnost i čak može smanjiti stres. 
 
Tim Univerziteta Galvej i Univerziteta Melburn proveo je godinu dana prateći 40 radnika kojima je bilo dopušteno da koriste privatne telefone u evropskoj podružnici neimenovane globalne farmaceutske kompanije.
Tim je to uporedio s drugom grupom ispitanika koji nisu smeli da koriste svoje telefone dok su bili na poslu. 
 
Otkrili su da oni koji koriste privatne mobilne nisu imali ništa lošije radne rezultate od kolega koji ih nisu koristili i da se problemi koji proizlaze iz preklapanja posla i privatnog života smanjuju kad se ukine zabrana korišćenja privatnih pametnih telefona na radnom mestu u svrhe nevezane za posao.
Radnici, obuhvaćeni istraživanjem, ranije su se žalili na "restriktivan pristup" kompanije prema korišćenju ličnih telefona, koji datira iz 1990-ih, rekavši da se osećaju "isključeno". Podržali su ih neki članovi menadžerskog tima koji su ocenili ograničenja kao "tehnofobna", a i u neskladu s pravilima u drugim podružnicama iste kompanije.
 
"Menadžeri moraju shvatiti neželjene posledice prisilne zabrane privatnih pametnih telefona. Sprečavanje upotrebe telefona na radnom mestu može povećati sukob između poslovnog i privatnog života, što zauzvrat ima značajne implikacije na radni učinak, zadovoljstvo poslom, izostanak s posla, namere promene, kao i opštu dobrobit", rekao je Eoin Vilan sa Univerziteta Galvej. 
  • Oli

    14.01.2024 18:12
    Neokolonija
    Kada si na PPP skoro dve decenije ne moze ti nista ublaziti stres.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin