VIDEO: Umesto ogromne količine vode, vatrogasci upotrebili prekrivač za gašenje požara na e-vozilu

Nema dokaza da će se električni automobili češće zapaliti od benzinaca i dizelaša. Ipak, požari se gase drugačijom taktikom i tehnologijom.
Protivpožarni alarm u kući u Sentenijalu u Koloradu ključio se u 7.40 ujutro 10. januara. Kuća se ubrzo ispunila dimom koji je dolazio iz garaže. Jedan od porodičnih automobila, električni Jaguar I-Pace iz 2019, zapalio se tokom punjenja. 
 
Kad su vatrogasci stigli na mesto događaja, primetili su plamen u garaži i ogromnu količinu dima koja kulja. Ekipa je prvo preduzela mere da se požar ne proširi na kuću. Porodica je evakuisana na vreme. 
Zapaljeni Jaguar I-Pace izvučen je iz garaže na kolni prilaz uz pomoć Forda F-150 i pokriven posebnim ćebetom nakon što su vatrogasci primetili da litijum-jonska baterija još gori i predstavlja veliku opasnost. Osim požara, cilj je bio da se zaustavi i širenje otrovnih gasova iz baterije.  
 
U garaži je bio i hibridni automobil. Hyundai Tucson takođe je pretrpeo štetu od požara. Kao meru predostrožnosti, vatrogasci su ga takođe pokrili protivpožarnim prekrivačem kako bi izbegli da se baterija zapali. Oba vozila su ukrcana u kamione za vuču i u pratnji šerifa  odvezeni do deponiju. Ostaće tamo dok se ne ohlade i dok se ne smanji opasnost od požara.
Protivpožarni prekrivač koju su vatrogasci koristili inovativna je metoda za gašenje požara električnih vozila. Tokom požara koriste se velike količnine vode, a postoji i opasnost od zagađenja životne sredine zbog hemikalija iz baterije. Ponekad se zapaljeno električno vozilo potopi u vodu kako bi se osiguralo da se goruća baterija zapaljenog automobila ohladi.
 
Revolucionarni prekrivač težak je 28 kilograma, a potrebne su četiri osobe da je stave na vozilo. Gasi vatru prekidanjem dovoda kiseonika iz baterija i raspršivanjem toplote. Takvi prekrivači, koji se koriste kao sredstvo za suzbijanje i ublažavanje požara, mogu koštati između 3.000 i 5.000 dolara, u zavisnosti od veličine.
 
  • Darkoni

    21.01.2024 14:36
    Još kako se električni automobil mnogostruko češće zapali od benzinca i dizelaša. Problem je u tome da čim litijumska baterija dođe u kontakt sa kiseonikom dolazi do samozapaljenja koje je skoro nemoguće ugasiti. To se relativno često dešava, imate bezbrojne snimke na internetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin