Lopov koji je ukrao cipele iz "Čarobnjaka iz Oza" neće robijati: Ostalo mu nekoliko meseci života

Umirući lopov, koji je priznao da je ukrao par cipela korišćenih u filmu "Čarobnjak iz Oza", nije osuđen na zatvorsku kaznu zbog tog krivičnog dela.
Lopov koji je ukrao cipele iz "Čarobnjaka iz Oza" neće robijati: Ostalo mu nekoliko meseci života
Foto: Beta/AP
Teri Džon Martin (76) ukrao je cipele 2005. godine iz Muzeja Džudi Garland u Grand Rapidsu, u američkoj saveznoj državi Minesota.
 
Glavni okružni sudija Patrik Šilc prihvatio je preporuku tužilaštva i odbrane da ga ne osudi na zatvorsku kaznu, već da mu se uvaži to što je ranije nekoliko puta bio u zatvoru, a poslednji put je odslužio kaznu pre 10 godina.
Martinu je potrebna terapija kiseonikom zbog hronične opstruktivne bolesti pluća i nalazi se u bolnici, a lekari mu ne daju više od nekoliko meseci života.
 
Šilc je rekao Martinu da bi ga verovatno osudio na 10 godina zatvora, da je sada 2005. godina, kada je ukrao cipele. 
On je, međutim, naveo da Martin treba da plati 23.500 dolara odštete muzeju, što je 300 dolara mesečno.
 
Martin je ranije vlastima rekao da je bio na iskušenju nakon što mu je prišla osoba koju je nazvao "starim mafijaškim saradnikom" i ponudila mu "posao".
 
"Iako se Teri godinama nije bavio kriminalom, on se prepustio iskušenju da odradi posao 'poslednji put'", napisali su Martinovi advokati u saopštenju sudu.
 
Američka novinska agencija dodaje da je Martin pokazao malo emocija kada je sudija u gradu Dulut izrekao presudu i nije mogao da ustane iz stolice.
FBI je uzeo cipele u operaciji izvedenoj 2018. godine, kada su drugi osumnjičeni pokušali da dobiju nagradu od osiguranja za njihovo vraćanje, naveo je Martin u sporazumu o priznanju krivice.
 
Savezni tužioci procenili su vrednost cipela na oko 3,5 miliona dolara iz slavnog filma koji je napravljen 1939. godine, koje je nosila junakinja filma Doroti. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin