Zaradio 1,8 miliona dolara prisluškujući ženine poslovne razgovore

Američka regulatorna agencija optužila je Tejlora Laudona da je zaradio 1,8 miliona dolara trgujući poverljivim informacijama.
Zaradio 1,8 miliona dolara prisluškujući ženine poslovne razgovore
Foto: Pixabay
On je te informacije čuo tokom razgovora koje je radeći od kuće obavljala njegova supruga. 
 
Ovaj slučaj bi mogao da ojača argumente protiv rada od kuće.
 
Komisija za vrednosne papire i berzu (Securities and Exchange Commission – SEC) navodi da je Tajlera Laudona optužila za trgovinu povlašćenim informacijama pošto je "zloupotrebio uslove rada na daljinu" i profitirao na privatnim informacijama u vezi s planovima naftne kompanije "Britiš petroleum" da kupi transportni centar sa skladištem za kamione u Ohaju prošle godine.
SEC tvrdi da je Laudon, koji živi u Hjustonu u Teksasu, prisluškivao nekoliko sastanaka na daljinu koje je vodila njegova supruga radeći iz kancelarije od kuće, inače menadžerke za spajanje i akvizicije "Britiš petroleuma".
 
Regulatorno telo u saopštenju navodi da je Laudon, kada je čuo te informacije, krenuo da kupuje deonice transportnog centra "Travel center of Amerika". Na kraju je bez znanja supruge kupio 46.000 deonica, nekoliko nedelja pre nego što je objavljeno preuzimanje. Vrednost deonica je posle preuzimanja porasla za skoro 71 odsto. Laudon je tada prodao sve svoje deonice i zaradio 1,8 miliona dolara.
Laudon je na kraju sve priznao svojoj supruzi tvrdeći da je kupio deonice zato što je želeo da zaradi dovoljno novca da ona više ne mora tako mnogo da radi.
 
Žena je prijavila njegov potez svojim šefovima u "Britiš petroleumu" koji su joj kasnije dali otkaz i pored toga što nisu imali dokaze da je svesno odavala poverljive informacije svom mužu. Na kraju se iselila iz zajedničke kuće i podnela zahtev za razvod.
 
Laudon nije negirao navode iznete u tužbi SEC-a, koja je podneta američkom okružnom sudu za južni Teksas, i umesto toga pristao je na sudsku nagodbu i delimičnu presudu koja podrazumeva da će mu biti zabranjeno preuzimanje rukovodećih uloga u kompaniji, moraće da vrati novac koji je zaradio od trgovine - i to sa kamatom - uz dodatnu kaznu koju će odrediti sud.
 
U dokumentaciji SEC-a se navodi da je Laudon, koji je u ranim četrdesetim, zaposlen u neimenovanoj javnoj kompaniji, ali nije u sektoru koji je pod nadzorom SEC-a.
 
Očekuje se da će ovaj slučaj podstaći argumente - posebno u američkim kompanijama - da se radnici vrate u kancelariju, čime će se preokrenuti bum rada kod kuće izazvan pandemijom. 
Banke kao što je "Goldman Saks" zahtevaju od određenih zaposlenih da dolaze pet dana nedeljno, dok druge, kao što je Gugl, uračunavaju broj dolazaka u kancelariju prilikom vrednovanja rada zaposlenih.
 
Zabrinutost oko bezbednosti i poverljivih informacija mogla bi da nadvlada rezultate brojnih studija koje pokazuju da rad od kuće može doneti velike zdravstvene koristi, jer omogućava zaposlenima da se zdravije hrane, da budu pod manjim stresom i da imaju niži krvni pritisak.
  • Elmer davež

    25.02.2024 20:05
    Nadam se da ovo dvoje nisu imali dece.U svetu gde multinacionalne kompanije ruše sve pred sobom našlo se dvoje pametnih,ovaj da prizna ženi a ona da ga odruka kod šefova.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin