Državljani trećih zemalja birali: Evo čije bi državljanstvo u EU najviše voleli da imaju

Državljani trećih zemalja podelili su svoje preferencije u vezi sa državljanstvom EU, a veliki broj njih reklo je da bi se najradije opredelili za pasoš Irske, ako bi već imali priliku da biraju.
Državljani trećih zemalja birali: Evo čije bi državljanstvo u EU najviše voleli da imaju
Foto: Pixabay
To navodi ShengenVisaInfo, a prenosi Euronews Srbija.
 
U temi na Redditu o izboru državljanstva EU jedan ispitanik je rekao da bi najradije izabrao irsko državljanstvo. On je u obrazloženju istakao da bi posedovanjem pasoša Irske automatski stekao pravo da radi i živi i u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Veliki procenat ostalih ispitanika takođe deli ovo mišljenje, ističući Irsku kao "najbolji izbor".
 
Prema aranmžanu Common Travel Area, građanima Irske je dozvoljeno da žive, rade i pristupaju javnim uslugama u Ujedinjenom Kraljevstvu bez ikakvih zahteva za dobijanje radne ili boravišne dozvole.
Pošto je Nemačka odlučila da dozvoli dvojno državljanstvo, pasoš ove zemlje je takođe jedan od najtraženijih. Nekoliko ispitanika je reklo da bi više voleli nemačko državljanstvo, ističući mogućnosti zapošljavanja koje ova zemlja nudi, posebno za kvalifikovane i visokokvalifikovane radnike.
 
Prefencije za holandsko i belgijsko državljanstvo takođe su bile prilično rasprostranjene. Ispitanik koji bi izabrao belgijsko državljanstvo kao razlog je naveo to što ova zemlja ima mnogo mogućnosti za zapošljavanje u određenim oblastima rada i jedan od najboljih zdravstvenih sistema u bloku.
 
Što se tiče holanskog državljanstva, ispitanici su rekli da bi izabrali pasoš ove zemlje jer je Holandija, između ostalog, poznata po svom obrazovnom sistemu.
 
Ispitanici su pri donošenju ovakvih izbora imali na umu i rangiranje pasoša. Iriski pasoš je trenutno na 18. mestu prema pasoškom indeksu VisaGuide. Nosioci irskog pasoša mogu da putuju u ukupno 111 zemalja sveta bez vize i bez pasoša u 32 zemlje.
Među svim pasošima koje preferiraju državljani trećih zemalja, nemački pasoš je najbolje rangiran, a trenutno je i na prvom mestu u svetu. Nosioci nemačkih pasoša mogu da putuju bez vize u 106 zemalja, a za samo 18 zemalja moraju da podnesu zahtev za vizu.
 
Što se tiče holandskog i belgijskog pasoša, oni trenutno zauzimaju šesto, odnosno 17. mesto. U ovom trenutku, pasoš Holandije omogućava bezvizni ulazak u 108 zemalja, a Belgije u 106 zemalja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin