Nova studija otkrila: Između tri i 11 tona plastičnog otpada je na dnu okeana

Između tri i 11 miliona tona plastičnog otpada nakupilo se na dnu svetskih okeana.
Nova studija otkrila: Između tri i 11 tona plastičnog otpada je na dnu okeana
Foto: Pixabay
Ovo se navodi u studiji objavljenoj ovog meseca od strane australijskih i kanadskih istraživača, prenosi Index.hr.
 
"Podvodna vozila na daljinu (ROV) su omogućila da se grubo kvantifikuje količina plastičnog otpada koji završava na morskom dnu i da se utvrdi gde se akumulira pre nego što se razbije na manje komade i pomeša sa sedimentom", rekla je Deniz Hardesti iz Australije. 
Hardesti, jedan od autora izveštaja, koji je producirali Csiro i Univerzitet u Torontu, naveo je da je poznato to da miliona tona plastičnog otpada uđe u okeane svake godine, ali se do sada nije znalo koliko tog zagađenja završi na dnu okeana.
Naučnici: Razumevanje kako i gde se otpad kreće u okeanu je ključno
 
Iako su procene količine mikroplastike objavljene ranije, studija "Deep Sea Plastics – Global Assessment of Ocean Floor Accumulation" bavi se većim predmetima kao što su mreže, šolje ili plastične kese.
 
"Kako se očekuje da će se upotreba plastike udvostručiti do 2040. godine, razumevanje kako i gde se otpad kreće u okeanu je ključno za zaštitu morskih ekosistema i divljih životinja", kažu naučnici.
 
Okeansko dno postalo dugoročno skladište za veliki deo plastičnog otpada
 
"Zagađenje plastikom na morskom dnu moglo bi biti 100 puta veće od količine plastike koja pluta na površini", rekla je Alis Zhu, doktorantkinja Univerziteta u Torontu koja je vodila istraživanje.
 
Okeansko dno je stoga postalo dugoročno skladište za veliki deo plastičnog otpada. 
"Ovo je dodatno pogoršano izuzetno sporim stopama degradacije plastike u hladnim sredinama u kojima nedostaje kiseonik i ultraljubičasto zračenje", navodi se u studiji.
 
Prema rezultatima, oko polovine (46 odsto) procenjene plastične mase nalazi se na dubini iznad 200 metara, a ostatak se prostire do 11.000 metara.
  • milenko

    08.04.2024 03:40
    Odavno
    Naučnici bi trebali prestati analizirati životinjsku inteligenciju i početi proučavati ljudsku glupost i idiotizam!.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin