VIDEO: Najstariji čovek ima 111. godina, kaže da je jedna od tajni dugovečnosti - jedno jelo

Najstariji čovek na svetu, 111-godišnji Englez Džon Alfred Tinisvud, kaže da tajna njegovog dugog života leži u sreći, umerenosti, ali i jednom jelu koje je jeo svakog petka.
VIDEO: Najstariji čovek ima 111. godina, kaže da je jedna od tajni dugovečnosti - jedno jelo
Foto: Beta/AP
U pitanju je riba s krompirićima.
 
Tinisvud je novi nosilac titule najstarijeg muškarca na svetu prema Ginisovoj knjizi svetskih rekorda, a tu titulu je osvojio nakon smrti rekordera Huana Visentea Péreza iz Venecuele, koji je umro u 114. godini.
Tinisvudu je prošle nedelje uručen sertifikat Ginisove knjige rekorda u engleskom Sautportu, u domu za starije u kom živi, a u dobu od 111 godina i 222 dana sada je i zvanično najstariji muškarac na svetu. Najstarija žena na svetu i ujedno najstarija živa osoba je 117-godišnja Marija Branjas Morera iz Španije.
 
Rođen u Liverpulu 26. avgusta 1912. godine, nekoliko meseci nakon potonuća Titanika, Tinisvud je proživeo dva svetska rata, a ovaj penzionisani računovođa rekao je da je umerenost ključna za zdrav život. Osim toga, nikad nije pušio, retko je pio, a nije se pridržavao nikakve posebne dijete, samo je jednom nedeljno obavezno jeo ribu s krompirićima.
"Ako previše pijete, previše jedete ili previše hodate - ako bilo šta radite previše, to na kraju neće biti dobro za vas", rekao je Tinisvud za Ginisovu knjigu rekorda i dodao da se na kraju sve svodi na sreću. 
 
"To je čista sreća. Ili živiš dugo ili živiš kratko, i tu ne možeš mnogo toga da uradiš", rekao je on.
 
 
Najstariji muškarac na svetu svakog petka se počasti ovim, mnogim Britancima omiljenim jelom, koje se čak smatra britanskim nacionalnim jelom. U Velikoj Britaniji za ovo jelo najčešće se koristi bakalar, ali može se pripremiti i s nekom drugom belom ribom, poput oslića.
 
Filet ribe zatim se umoči u pivsko testo i isprži u ulju i posluži s prženim krompirićima i limunom, a u Velikoj Britaniji popularan prilog uz ovo jelo je i grašak. 
  • Fiken

    12.04.2024 09:32
    Veliku ulogu ima što je radio kao računovođa. Da je bio rudar verovatno bi živeo dosta kraće.
  • 313z

    12.04.2024 06:47
    Iskrice mudrosti
    Važno je čuvati zdravlje. To je garancija da će svako umreti zdrav.
  • Manekineko

    11.04.2024 19:01
    Proverite
    U subotu 13.4.2024. godine na Centralnom groblju se sahranjuje Spasenija Čolaković. Ako nije greška ona je rođena 1907. godine što znači da je imala 117 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin