Umro modni kreator Roberto Kavali

Preminuo je italijanski modni kreator Roberto Kavali, decenijama dizajner "džet-seta" s eksluzivnim materijalom kakav je koža pitona i uz korišćenje živopisne štampe (printova) na tekstilu.
Umro modni kreator Roberto Kavali
Foto: Beta (AP)
Italijanska agencija ANSA je objavila da je, posle duže bolesti, Kavali umro u 84. godini, kod kuće, u Firenci.
 
Kavali se tokom studiranja primenjene umetnosti zainteresovao za štampanje tekstila. Otvorio je fabriku 1966. godine, izumeo i patentirao revolucionarnu tehniku štampe na koži i tekstilu.
Prvu kolekciju je predstavio 1970. godine, a svoj prvi butik otvorio dve godine kasnije u Sen-Tropeu, na jugu Francuske.
 
Sada njegova modna kuća prodaje luksuznu odeću, parfeme i kožnu galanteriju.
 
Kavali je izmislio i rastegljive (streč) farmerke jer je ugradio likru u teksas platno i 1990-ih stvorio brend "Cavalli Jeans" rastegljivih i izbledelih farmerki.
 
Odevao je zvezde 1970-ih Brižit Bardo i Sofiju Loren, za koje je kreirao odevne kombinacije koje velikodušno otkrivaju telo, a privukao je i poznate ličnosti novijih generacija, od Kim Kardašijan do Dženifer Lopez.
 
Kavali je voleo "ferarije", velike cigare i nosio je tesne, širom otkopčane košulje. Oženio se finalistkinjom Mis Univerzuma, imao je ljubičasti helikopter i vinograd u Toskani, i bio prijatelj mnogima u Holivudu.
  • ZX

    14.04.2024 08:04
    Ukratko
    Mnoge žene usrećio svojim kreacijama, lepo proživeo i završio karijeru.
  • Zaista

    13.04.2024 09:38
    Fantastičan kreator, zapravo umetnik, kao i mnogi iz njegove generacije cinio je zene pozeljnim i sofisticiranim.
  • B

    13.04.2024 08:52
    B
    Imao je zasta se roditi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin