VIDEO: Imigrant iz Laosa osvojio istorijski džekpot od 1,3 milijarde dolara

Jedan od dobitnika istorijskog Pauerbol džekpota od 1,3 milijarde dolara prošlog meseca je imigrant iz Laosa koji je bolovao od raka osam godina i prošle nedelje je imao poslednju hemioterapiju.
VIDEO: Imigrant iz Laosa osvojio istorijski džekpot od 1,3 milijarde dolara
Foto: Beta/AP
Čeng Čarli Sifan iz Portlanda rekao je na konferenciji za novinare koju je održala Lutrija Oregona da će on i njegova supruga Duanpen ravnopravno podeliti nagradu sa prijateljicom koja je dala 100 dolara da sa njima kupi nekoliko tiketa, Laizom Čao.
 
Oni će dobiti 422 miliona dolara nakon što se odbije porez.
 
"Moći ću da obezbedim svoju porodicu i svoje zdravlje", rekao je on i dodao da će naći dobrog doktora, prenosi Glas Amerike.
Kao pacijent koji se leči od raka, Sifan se pita koliko će još živeti i da li će imati vremena da potroši sav novac.
 
Nakon što su zajedno uplatili tiket, Čao je poslala fotografiju listića Sifanu i rekla da su postali milijarderi.
 
"To je bila šala pre samog izvlačenja, ali već sutra se obistinila", kaže Sifan.
On je ispričao da je rođen u Laosu pre 46 godina i da se preselio na Tajland 1987, pre nego što je emigrirao u Ameriku 1994. godine.
 
 
On je na konferenciji za novinare nosio pojas etničke grupe lu Muen iz jugoistočne Azije sa korenima u južnoj Kini. Pripadnici te grupe bili poljoprivrednici i pomagali američkim snagama tokom rata u Vijetnamu, a nakon sukoba hiljade porodica pobeglo je na Tajland da bi izbegle odmazdu i na kraju su se naselile u SAD, posebno duž zapadne obale.
 
Nedeljama zapisivao brojeve
 
Završio je srednju školu 1996. i živi u Portlandu 30 godina. Radio je kao mehaničar u vazduhoplovnoj kompaniji, a nedeljama pre izvlačenja ispisivao je brojeve za igru na parčetu papira, spavao sa njim ispod jastuka i molio se da pobedi.
 
Pobednički tiket prodat je početkom aprila u prodavnici u Portlandu, čime je prekinut niz bez dobitaka koji je trajao više od tri meseca. 
 
Lutrija Oregona je saopštila da je morala da sprovede proces provere pre nego što objavi identitet osobe koja se javila da preuzme nagradu.
 
Prema zakonu Oregona, uz nekoliko izuzetaka, pobednici lutrije ne mogu ostati anonimni i imaju vremena godinu dana da preuzmu glavnu nagradu.
Džekpot ima gotovinsku vrednost od 621 milion dolara pre oporezivanja ako pobednik odluči da uzme paušalni iznos, umesto da mu se isplaćuje tokom 30 godina. Nagrada podleže federalnom i državnim porezima u Oregonu. 
 
Nagrada od 1,3 milijarde dolara je četvrti najveći džekpot u istoriji i osmi po veličini među američkim džekpot igrama, prema Lutriji Oregona. Najveći američki džekpot osvojen na lutriji bio je 2,04 milijarde dolara u Kaliforniji 2022. godine.
  • Darkoni

    01.05.2024 09:49
    American dream.
  • Particulare matter

    30.04.2024 19:53
    God Bless America!
  • Zamenik zamenika

    30.04.2024 12:42
    Pravi Američki san. Savezništvo sa Amerikom se na kraju ipak isplati. Čestitke i u zdravlju ih trošili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin