FOTO, VIDEO: Klimatske aktivistkinje stare 85 i 82 godine oštetile vitrinu s primerkom Magna karte

Dve starije žene su uhapšene u Britanskoj biblioteci u Londonu jer su dletom i čekićem oštetile vitrinu u kojoj je primerak dokumenta Magna Carta Libertatum (Velika povelja slobode) iz 1215. godine.
FOTO, VIDEO: Klimatske aktivistkinje stare 85 i 82 godine oštetile vitrinu s primerkom Magna karte
Foto: Beta (AP)
Dokument nije oštećen.
 
Taj dokument, koji se smatra osnivačkim tekstom moderne demokratije, ustanovljava da kralj i njegova vlada nisu iznad zakona.
Ekološka grupa "Samo zaustavite naftu" (Just Stop Oil) koja sa zalaže za to da države okončaju upotrebu fosilnih goriva do 2030. godine i čije su predstavnice uhapšene, objavila je video-snimak napada i saopštila da su one potom jedna drugoj zalepile ruke.
 
 
Britanska biblioteka ima dva od četiri sačuvana primerka dokumenta "Magna Carta Libertatum" je preko mreže X samo saopštila da zatvara galeriju u trezoru gde je dokument izložen.
"Magna Carta Libertatum" je inspirisala mnoge fundamentalne pravne tekstove među kojima i Ustav SAD iz 1787. i Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima iz 1948.
 
 
Žene koje su oštetile vitrinu su u saopštenju navele da su ciljale na taj dokument da bi istakle opasnosti od klimatskih promena i da se "Magna Carta s pravom ceni pošto je od velikog značaja za našu istoriju, naše slobode i naše zakone, ali slobode, pravde i prava neće biti ako dozvolimo da poremećaj klime postane katastrofa koja sada preti".
 
Džudi Brus (85) je rekla da se "taj čuveni dokument bavi pravnom državom i protivljenjem zloupotrebi vlasti, a naša vlada krši sopstvene zakone", a sveštenica Su Parfit (82) da je kao hriščanka primorana da "uradi sve što može da ublaži užasne patnje koje stižu i koje su već stigle".
  • Eh

    11.05.2024 09:31
    .
    Unistavanje imovine nema veze sa bolesnim izgovorom za klimatske promene,to je samo izgovor. Tema je mnogo dublja al nema postenih israzivackih novinara da pisu istinu.
  • ku3a

    11.05.2024 07:47
    @ ne razumem
    Privlačenjem pažnje.
    Eto i ti si pročitao vest iz neke potpuno druge države, a pročitaće je milioni ljudi, pošto je neobična ("babe razbijaju..".).
    Od tih miliona ljudi što pročitaju vest, neki će se zainteresovati za temu klimatskih promena pa će se oko toga dodatno edukovati.
    Takođe, samo umetničko delo nije oštećeno, niti je to bila namera, vidiš da babe čukaju u samom ćošku vitrine. Zameniće se staklo i to je to...
  • Treba

    11.05.2024 07:20
    Imati
    Energije u devetoj deceniji.. Pošašavile al drmaju se

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Magazin