I u Srbiji postoji problem "dečjih brakova"

Video dvanaestogodišnje devojčice, u beloj venčanici koja stoji pored čoveka koji može da joj bude deda obišao je ceo svet.

Oni treba da postanu muž i žena, a svadbene slike su pravili pored mora. Neki prolaznici su čestitali mladoženji, dok su ga drugi nazivali kriminalcem.

"Dobio sam dozvolu od njenih roditelja," kaže mladoženja. Mlada i mladoženja su glumci koji su angažovani zbog kampanje koja treba da skrene pažnju na dečje brakove, koji su realnost za 37.000 dece svakog dana. "Neki ljudi ne znaju da je dečji brak u Libanu zakonom dozvoljen, a neke to uopšte ne brine. Zato smo odlučili da snimimo ovaj video, kako bismo privukli pažnju. Trebalo bi da je video šokantan, jer praksa sklapanja dečjih brakova to svakako jeste," kaže Maja Amar, predstavnice grupe KAFA koja se zalaže za ukidanje dečjih brakova. Hiljade mladih devojaka u Libanu, Sirij i širom sveta su primorani u brakove sa mnogo starijim muškarcima, svakog dana.

U Libanu je legalno da muškarci sklope braka sa navršenih 18 godina, a za žene sa 17 godina. Uz dozvolu roditelja, muškarci to mogu uraditi kada napune 17, a žene, odnosno devojčice, kada napune devet godina.

Oko 15 miliona devojaka, neke od njih imaju osam, devet godina, su primorane na brak svake godine. Ove devojke su žrtve nasilja i malo je verovatno da su uopšte pohađale školu. Većina njih umre tokom porođaja ili izvrši samoubistvo.

UNFPA i KAFA su organizacije koje se trude da podignu svest naroda i da privedu kraju praksu dečijih brakova u više od 100 zemalja. Uprkos brojnim nastojanjima da se predupredi mogućnost prisilnog stupanja maloletnih lica i dece u bračne zajednice, ova pojava je i dalje prisutna i predstavlja jedan od gorućih problema kako u svetu, tako i u Srbiji.  

Podaci popisa stanovništa sprovedenog 2011. godine govore da je u Srbiji bilo 420 vanbračnih zajednica u kojima je jedan od partnera imao manje od 16 godina, a u 395 slučajeva to je bila devojčica. Imajući u vidu da se praksa dečjih brakova u Srbiji danas uglavnom vezuje za romsku populaciju i u manjoj meri za vlašku, ove brojke treba uzeti sa određenom rezervom, s obzirom da je procenjeni broj Roma veći nego što to govore zvanični podaci popisa. S tim u vezi, vrlo je verovatno da je i broj vanbračnih zajednica, odnosno dečjih brakova koji danas postoje u Srbiji, veći. Štaviše, poslednje procene UNICEF-a govore da u Srbiji ima preko 14.000 devojaka srednjoškolskog uzrasta koje su stupile u vanbračnu zajednicu, a da se 6% žena uzrasta 20-24 godine "udalo" pre napunjenih 18 godina.

U Srbiji svake godine na hiljade dece prisilno stupe u takve vrste brakova, bez obzira što je takva praksa zabranjena i kažnjiva zakonom.

Autor: Alo

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom