Znaci da je beba spremna za čvrstu hranu

U prvim mesecima života mleko je jedina hrana koja je bebama potrebna. Kada im treba ponuditi čvrstu hranu, pitanje je koje sebi postavljaju mnoge mame.
Znaci da je beba spremna za čvrstu hranu
Foto: Pixabay
Postoji nekoliko znakova koji ukazuju da je dete spremno da proba prvu kašicu.
 
1. Beba je navršila šest meseci
 
Prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije, čvrsta hrana se uvodi sa šest meseci. Ipak, nisu sve bebe iste i neke će pokazati interes i pre nego što navrše pola godine. Treba imati na umu da do 17. nedelje života sistem za varenje bebe nije spreman da se nosi se s bilo čime osim mlekom ili formulom. Ako mislite da je vaše dete spremno i pre navršenih šest meseci za čvrstu hranu, posavetujte se sa pedijatrom.
 
2. Beba može da sedi i samostalno drži glavu
 
Oko šestog meseca dete će obično moći samo da kontroliše glavu i vrat.
 
3. Beba ima dobru koordinaciju ruku i očiju
 
Ovaj znak je važan jer znači da je dete sposobno da vidi hranu, uzme je i stavi u usta bez vaše pomoći. 
 
4. Beba može da guta hranu
 
Ako beba ne ume da guta, hranu će jezikom izbacivati iz usta. To je zapravo refleks koji obično nestane kada beba navrši šest meseci.
 
5. Beba vas sa zanimanjem posmatra dok jedete
 
Još jedan znak koji ukazuje da je beba spremna da proba hranu je da vas sa zanimanjem posmatra dok jedete.Upamtite da je uvođenje čvrste hrane velika novost za bebu jer se tako upoznaje s novim okusima, teksturama i mirisima i budite strpljivi.
 
6. Beba nije sita nakon dojenja ili bočice mleka
 
Deca iz mleka dobijaju sve potrebne nutrijente tokom prvih šest meseci života. Kada počnu da pokazuju znakove gladi nakon dojenja ili pojedene bočice formule, verovatno su spremna za uvođenje prvog obroka čvrste hrane.
 
Prema smernicama Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije, za početak dohrane dovoljno je detetu ponuditi kašičicu kašice nakon što je pojelo mleko. 
 
"Beba mora biti sita da bi mogla ispravno da istraži nešto novo s čim se susreće. Ponudite joj kašičicu, ali nemojte je prisiljavati, sačekajte da sama otvori usta i dozvolite joj da se igra hranom, ali pripazite da je ohlađena", kažu.
  • Andrija Šrek

    04.12.2018 11:24
    ...
    Sve što ste napisali je tačno, SAMO u uzrastu od 4.5 - 5 meseci, a ne šest.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom