Deci mlađoj od dve godine ne poklanjati digitalne igračke

Interaktivne digitalne igre i mobilne aplikacije namenjene deci do druge godine života, vrsta su poklona koje bi roditelji odlučno trebalo da uklone s božićne šoping liste, poručuju članovi Američkog udruženja pedijatara (AAP).
Deci mlađoj od dve godine ne poklanjati digitalne igračke
Foto: Pixabay
Kada smestite dete ispred televizora, date mu u ruke tablet, pametni telefon s igricama ili digitalne igračke, smanjujete ili gotovo u potpunosti sprečavate svaku mogućnost za njegov kreativni razvoj, navodi se u kliničkom izveštaju koji je objavio američki AAP.
 
"Klasične edukativne igračke i knjige podstiču verbalno bogatu interakciju i utiču na kvalitetno provedeno vreme s detetom", ističe koautor izveštaja dr Alan Mendelson sa Univerziteta Njujork i lekara u njujorškom bolničkom centru Belvju.
 
"To ne važi za digitalne igračke, koje ometaju takvu interakciju. Malo je dokaza ili nema nikakvih dokaza da dete mlađe od dve godine ima ikakvu korist od vremena provedenog pred ekranom tableta, pametnog telefona ili televizora", kaže dr Mendelson.
 
Deca mlađa od dve godine ne bi uopšte smela da provode vreme pred ekranom, bez obzira na to da li je reč o televiziji ili digitalnim igrama i igračkama, upozorava AAP. "Roditelji nemaju loše namere kada deci daju digitalne igračke, jer veruju da je to edukativno", kažu Mendelson i kolege u izveštaju objavljenom u stručnom časopisu Pediatrics.
 
Objasnili su da u ranom dečjem uzrastu, onom do dve godine života, svrha nije naučiti dete slovima i brojkama, već podstaknuti interakciju punu topline i podrške između roditelja i deteta. Pritom treba raditi na ranom razvoju socijalnih, emocionalnih i psiholoških detetovih veština, smatraju američki lekari.
 
Digitalne aplikacije i igračke mogu doprineti razvoju deteta na optimalan način, ali to se obično događa kada ih koriste zajedno s roditeljem ili negovateljem. Ako se dete igra samo, nema nikakvog jasnog pokazatelja da od toga ima razvojnu korist. Idealno bi bilo da se roditelji pri kupovini igračaka odluče za one koje decu ne stimulišu preterano, već za one koje podstiču dečju maštu. Društvene, emocionalne i psihološke veštine kod sasvim male dece se razvijaju kada ona kroz igru rešavaju stvarne probleme, smatraju američki pedijatri i ističu da deca do dve godine života pred TV-om ili kompjuterom ne bi smela da provedu više od sat vremena dnevno.
 
Kada je reč o deci do pet godina, ona bi kompjutere, video i digitalne igrice smela da koriste samo ako su prikladne za njihov razvoj, a pritom bi uz njih trebalo da bude starija osoba, roditelj, staratelj...
 
Lekari imaju različita stanovišta i savete za roditelje dece s posebnim potrebama. A to je zbog toga što deca sa određenim intelektualnim ili fizičkim ograničenjima na određenom nivou mogu imati koristi od tehnologije, jer im je uz njihovu upotrebu igra olakšana. Čak i kada je tehnologija potrebna da bi se pomoglo da dete prevlada neke poteškoće, roditelji moraju biti prisutni i igrati se zajedno s detetom. Ni u kojem slučaju decu ne bi trebalo ostaviti samu s digitalnim igračkama ili aplikacijama.
 
"Psiholozi već dugo upozoravaju roditelje da nije dobro jednostavno staviti malo dete ispred televizora i ostaviti ga da samo 'bulji' u ekran. Savetuju zajedničko gledanje emisije, komentarisanje njenog sadržaja, kao i pojašnjavanje određenih sadržaja koji detetu mogu biti nejasni", kaže Lari Rosen s kalifornijskog državnog univerziteta "Domingez Hils".
  • Caca

    05.12.2018 07:04
    Ako roditelj dozvoljava detetu predskolskog uzrasta da bulji u ekran 3-4h dnevno to je zanemarivanje deteta i pogubno je za razvoj celokupne licnosti deteta. Vec sada, kod nas imamo 30-40% dece sa indukovanim poremecajima govora, motorike, adhd pa cak i autizmom jer je izostala adekvatna rana stimulacija. Decu nam odgaja Baby tv i Youtube. Tuga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom