Geni bi mogli objasniti trudnoće koje se dogode uprkos kontracepciji

Dugo se verovalo da su žene koje zatrudne uz kontracepciju pogrešno uzimale pilule ili preskočile dozu. Međutim, novo istraživanje sugeriše da neke žene nasleđuju gene koji brže razgrađuju kontracepcijske hormone što rezultira preniskim nivoima hormona koje više ne mogu da spreče trudnoću, navodi se u radu objavljenom u časopisu "Obstetrics & Gynecology".
Geni bi mogli objasniti trudnoće koje se dogode uprkos kontracepciji
Foto: Pixabay
Naučnici su utvrdili da žene s određenim genetskim varijantama tako brzo metabolišu estrogen i progesteron da su izložene riziku od trudnoće ako uzimaju kontracepciju s niskim dozama.
 
"Kad bi žena došla i rekla da uzima kontracepcijske pilule i ostala je u drugom stanju mi pretpostavljamo da je negde pogrešila, preskočila pilulu ili kontracepciju nije koristila onako kako je trebalo", kaže vođa studije dr Aron Lazorvic s medicinskog fakulteta Univerziteta Kolorado.  "Moramo verovati pacijentkinji i shvatiti da postoje druge stvari van njene kontrole poput gena koji bi mogli biti uzrok nedelovanja kontracepcije."
 
Novo istraživanje bi trebalo da započne trend, kaže Lazorvic dodajući da nije bilo mnogo takvih istraživanja. 
 
"Vreme je da uhvatimo korak s istraživanjima drugih preparata koja su pokazala da geni mogu uticati na to kako ih telo razgrađuje."
 
Naučni tim obuhvatio je istraživanjem 350 žena koje su imale kontracepcijski implantat najmanje godinu dana i ne više od 36 meseci. Radi se o implantatu koji se stavlja u nadlakticu i deluje tri godine. Ta metoda je odabrana zbog toga što je isključivala mogućnost greške žene koja se može pojaviti kod uzimanja pilula.
 
Naučnici su se fokusirali na gen CYP3A7*1C koji se aktivira u svim fetusima, ali se isključuje kod sve dece. Kod nekih žena gen se nikad ne isključi i nastavlja da stvara belančevinu CYP3A7 koja razgrađuje hormone korišćene u kontracepciji, kaže Lazorvic.
 
Naučnici su utvrdili da više od 25 odsto žena s tom genetskom varijantom nije imalo dovoljno visok nivo hormona koji sprečava ovulaciju. 
 
Stručnjaci ocenjuju da je istraživanje veoma važno zbog toga što milioni žena uzimaju kontracepciju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom