Treba li deci plaćati za kućne poslove?

Plaćanje dece za kućne poslove rasprava je koja traje godinama. Neki roditelji tim činom žele deci da pokažu kako se novac teško zarađuje, dok drugi žele da im deca budu što aktivnija kada su porodične obaveze u pitanju.
Treba li deci plaćati za kućne poslove?
Foto: Pixabay
Roditelji i dečiji pedagozi su dali svoje stavove o tome treba li deca da budu plaćena za obavljanje kućnih poslova. 
 
Roditelji koji ne plaćaju za kućne poslove
 
Keri Fletli, mama koja stoji iza bloga Self-Detective Kids, ima devetogodišnju i 11-godišnju ćerku. Njih dve imaju svoj džeparac, ali novac ne dobijaju za obavljanje kućnih poslova kao što su hranjenje ljubimca i čišćenje poda, kao i mesečna čišćenja u kojima svi članovi porodice učestvuju. 
 
"Ako roditelji plaćaju svojoj deci da obavljaju kućne poslove, šta će se dogoditi ako njihova deca odluče da novac više nije vredan tog napora? Šta tada roditelji mogu da urade kada je evidentno da su pogrešili? Oni su na taj način deci ostavili mogućnost da ne učestvuju u obavljanju kućnih poslova, a deca im mogu tražiti i povećanje iznosa za pomaganje", rekla je Fletli je za HuffPost. 
 
Džoan Kron, bivša učiteljica sličnog je stava kao i Keri. Njen 10-godišnjak dobija šest dolara, a petogodišnjak četiri dolara nedeljno. Deca dele novac u tri tegle: jednu za potrošnju, jednu za štednju i jednu za donaciju. Taj novac omogućuje njenoj deci da kupe ono što žele. Na primer, njeni mališani deo novca daju u dobrotvorne svrhe, a drugi deo, na primer, za kupovinu odeće. 
 
"Želim da usadim vrednosti koje govore o tome kako naporan rad i pomaganje drugim ljudima nisu uvek vezani za novac. Biti deo porodice nije povezano s onima koji su za to plaćeni", rekla je. 
 
Budući da svakodnevni zadaci kod kuće nisu povezani s džeparcem, obe majke su se složile da, ako jedno od njihove dece odbije da učestvuje u kućnim poslovima ne uključuju smanjenje džeparca već da umesto toga budu kažnjeni zabranom gledanja tv ili izlaska napolje dok poslovi ne budu završeni.
 
Roditelji koji plaćaju za kućne poslove
 
Deca Sahirenis Pirs trenutno su jako mala ali ona planira da ih plaća za kućne poslove kada budu spremni da ih obavljaju. 
 
"Dati deci džeparac tek onako jednostavno je potpuno besmisleno", rekla je Pirs. 
 
Nada se da će podeliti poslove na tri nivoa. Zadaci poput nameštanja kreveta deci neće biti plaćeni, ali poslovi poput brisanja prašine i izbacivanja smeća će se plaćati kako bi deca imala džeparac. Zalivanje cveća takođe će biti dodatno plaćeno. 
 
Takođe kaže da decu planira da isplaćuje dva puta nedeljno dok su mali, ali kada porastu dobijaće novac jednom mesečno kako bi naučila da upravljaju novcem tj. da štede. 
 
Greg Murset, ovlašteni finansijski planer i otac šestoro dece, slaže se da deca treba da zarade novac za kućne poslove. On je suosnivač i glavni izvršni direktor "BusyKid", kompanije koja stoji iza aplikacije istog naziva koja roditeljima omogućava jednostavno plaćanje dece za kućne poslove, dok deci omogućava sortiranje novca u kategorije poput ušteda, troškovi, doniranje. 
 
"Verujem da bi uvek trebalo povezati posao i novac na smislen način jer su međusobno povezani u stvarnom svetu", rekao je.
 
Najplaćeniji poslovi prema BusyKid-u su nameštanje kreveta i spremanje dečje sobe, nakon kojih sledi iznošenje smeća i hranjenje kućnih ljubimaca.
 
Dečiji pedagog Stefani Li tvrdi kako u nagrađivanju dece za obavljanje kućnih poslova postoje mnoge prednosti poput toga da deca na taj način uče o vrednosti i štednji novca.
  • Milos

    08.04.2019 21:26
    Hm
    Da, ako su tudja deca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom