Treba li deke i bake da naplaćuju čuvanje svojih unuka?

Da li ste ikada pomislili da baka-servis treba da bude plaćen? Jedna mlada majka izazvala je burnu raspravu na Mumsnetu, forumu za roditelje koji se užario nakon što je s drugim korisnicima podelila svoju priču. Njeni roditelji, naime, traže novac u zamenu za čuvanje unuka.
Treba li deke i bake da naplaćuju čuvanje svojih unuka?
Foto: Pixabay
"Uskoro se vraćam na posao, tri dana nedeljno. Moji roditelji su rekli da bi bili zadovoljni sa 50 funti (oko 55 evra) nedeljno. Da li sam nerazumna ako mislim da ovo nije uobičajeno", upitala je majka forumaše. 
 
Očekivano, pitanje je podelilo forumaše - jedni su tradicionalni i smatraju da bi deke i bake svoje unuke trebalo da čuvaju besplatno, dok drugi u naplati usluge dadiljanja ne vide ništa loše.
 
"Pedeset funti je ništa. Velikodušno od njih, uštedećete novac", pišu korisnici koji su na strani plaćanja svojim ili partnerovim roditeljima za čuvanje dece. "To je verovatno za pokrivanje troškova oko deteta", podržava ovu ideju jedan korisnik. "Mislim da bi samo detetov otac i ja trebalo besplatno da čuvamo naše dete. Svima drugima je u redu platiti", piše jedna korisnica.
 
S druge strane, velik broj roditelja misli da bi deke i bake vreme s unucima trebalo da provode besplatno, i to uvek. 
 
"Ja svoje ne plaćam. Moja ga je mama nekad čuvala dva cela dana, a sad ga vodi iz škole četiri dana nedeljno", piše jedna majka. "Nikad nisam upoznao nekoga ko to plaća. Roditelji mog prijatelja njegovog sina čuvaju oko 50 sati nedeljno ni za šta, što je ogromna usluga", piše jedan korisnik. 
 
Novo istraživanje pokazalo je da u Velikoj Britaniji deke i bake svojoj deci čuvanjem njihove dece godišnje uštede čak 161 milijardu funti. Britanska deca u proseku s dekama i bakama nedeljno provode 11,3 sata, što roditeljima štedi 1.786 funti. Oko 65 odsto deka i baka u Britaniji, prema ovom istraživanju, čuva svoje unuke.
  • Kaćanka

    15.08.2019 17:28
    @Srecni dedika
    E takvog dedu treba imati!!
  • Kaya

    15.08.2019 17:20
    U prevodu na srpski, to su bake i deke koje svojim penzijama izdržavaju decu i unuke! Kod nas babe i dede ne traže da im se plati, to je još jedna od blagodeti budućnosti Srbije.
  • a

    15.08.2019 15:09
    sta to bese
    Ljudski rod srlja u propast... sve bi prodali - rodjenoj deci/potomcima malo ljubavi i paznje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.