Studija: Prenos virusa korona u trudnoći je redak, ali moguć

Prenos novog virusa korona s majke na dete tokom trudnoće moguć je, iako se retko događa, pokazuje studija kineskih naučnika.
Studija: Prenos virusa korona u trudnoći je redak, ali moguć
Foto: Pixabay
Grupa kineskih naučnika, koja je svoje zaključke objavila u časopisu Američkog pedijatrijskog društva, pratila je 33 trudnice u gradu Vuhanu, gde je virus prvi put identifikovan, i otkrila da su samo tri novorođenčeta bila zaražena, što je stopa od devet odsto.
 
"Budući da su tokom porođaja bile preduzete stroge mere kontrole i prevencije zaraze, moguće je da su sojevi virusa SARS-CoV-2 u gornjim disajnim putevima i anusu novorođenčadi poticali od majke", dodaju kineski istraživači. 
 
SARS-CoV-2 je naučno ime virusa koji uzrokuje bolest poznatu pod nazivom Covid-19.
 
Sva tri zaražena novorođenčeta bili su dečaci rođeni carskim rezom jer su majke bolovale od upale pluća kao posledice virusa korona. Jedan od njih rođen je pre termina porođaja, nakon 31. nedelja trudnoće, i upućen je na odeljenje intenzivne nege.
 
Druga dva novorođenčeta imala su temperaturu i bila su letargična, a jedan je dobio upalu pluća. Obojica su smeštena na intenzivnu negu i pokazala su se negativna na virus šest dana nakon rođenja.
 
Nedonošče je bilo u najtežem stanju, s upalom pluća, disajnim tegobama i opštom infekcijom. Izlečen je zahvaljujući lečenju na intenzivnoj nezi, gde je bio na respiratoru i antibioticima. Sedmog dana nakon rođenja bio je negativan na virus korona.
 
Sva tri dečaka su preživela.
 
Kineski stručnjaci su ranije izvestili o slučaju takozvane vertikalne transmisije s majke na dete, kada je dete bilo pozitivno na virus 30 sati nakon rođenja.
 
Virus se može preneti preko posteljice ili tokom porođaja.
 
"Zato je vrlo važno testirati sve trudnice i primeniti stroge mere kontrole zaraze, zaražene majke smestiti u karantin, a novorođenčad pažljivo pratiti", navodi se u zaključku kineske studije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.