Danska otvorila škole i vrtiće, roditelji neće da puste decu na nastavu

Danska je 14. aprila ublažila mere donete zbog epidemije virusa korona, pa je, između ostalog, otvorila škole i vrtiće. Međutim, mnogi roditelji su zabrinuti da bi to moglo da dovede do drugog talasa zaraze i pa ne puštaju decu iz kuće.
Danska otvorila škole i vrtiće, roditelji neće da puste decu na nastavu
Foto: Pixabay
Broj novih slučajeva zaraze virusom korona u toj zemlji je u padu, ali je odluka vlasti dovela do žustre debate kako dovesti u ravnotežu ekonomske potrebe i sigurnost populacije, u ovom slučaju najmlađih stanovnika.
 
"Ne šaljem decu u školu bez obzira na sve", kaže Sandra Andersen, osnivačica fejsbuk grupe "My kid is not going to be a Guinea Pig" koja ima više od 40.000 pratilaca. "Mislim da mnogi roditelji smatraju da njihova deca ne treba prva da izađu", dodala je ova majka dve devojčice od pet i devet godina.
 
U Danskoj su mere bile na snazi mesec dana. Virusom je zaraženo više od 6.600 osoba, a zabeleženo je i skoro 300 smrtnih slučajeva. Osim škola i vrtića, nisu radili ni kafići, restorani, barovi, bioskopi i teretane.
 
Kristijan Vejse, naučnik sa departmana infektivnih bolesti Univerziteta "Aaarhus", kaže da razume zabrinutost ljudi "jer su mesec dana morali da izbegavaju bilo kakav kontakt".
 
"Ipak, reč je o starosnoj grupi u kojoj je relativno malo slučajeva i svi prolaze bez ozbiljnijih simptoma", dodaje Vejse.
 
On dodaje da su njihovi susedi u Švedskoj ostavili škole otvorene i nije zabeležen drastičan porast slučajeva zaraze.
 
Osoblje škola dobilo je instrukcije da održavaju distancu s decom.
 
"Mislim da je deci nemoguće zabraniti da zagrle svoje prijatelje. Držimo ih kod kuće jer situacija i pre Covida-19 u vrtićima nije bila dobra, a uslovi su sada još lošiji", kaže None Behrsin Hansen, majka dece od dve i četiri godine. 
 
Većina članica Momstera, onlajn zajednice koja okuplja hiljade danskih mama, ne veruje vlastima da drže stvari pod kontrolom.
 
"Sve ove majke odjednom imaju osećaj kao da svoju decu moraju da puste na prvu liniju ratišta i verujem da je njihova reakcija: 'Ne igrajte se sa našom decom'", zaključila je direktorka Momstera Esme Ema Sutcu.
  • Kaćanka

    20.04.2020 10:13
    @Kukuuu
    Ko je budala, roditelji ili vlada sto je ublazila mere?
  • Kukuuu

    20.04.2020 09:25
    Meni
    Tek ovi su budale

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom