Osam razloga zbog kojih test trudnoće može biti lažno pozitivan

Pozitivan test na trudnoću može izazvati ceo niz emocija, u zavisnosti od toga da li pokušavate da zatrudnite ili ne. Ali ono što može biti još emotivnije i još više zbunjujuće je lažno pozitivan test trudnoće.
Osam razloga zbog kojih test trudnoće može biti lažno pozitivan
Foto: Pixabay
Šta je uopšte lažno pozitivan test trudnoće i zašto se događa? 
 
OTC testovi trudnoće mere nivo hormona humani horionski gonadotropin (HCG) u mokraći koji se povećava tokom trudnoće, posebno na početku. Ako ste pravilno uradili test, pozitivan rezultat znači da postoji HCG u vašoj mokraći, objasnila je Džejmi Knopman, šefica Odeljenja za očuvanje plodnosti u CCRM u Njujorku.
 
Važno je znati jednu stvar: HCG u određenoj meri može biti prisutan u telu čak i ako niste trudni. Zato, samo zato što je test pozitivan na HCG, ne znači da ste trudni. Takođe, to ne garantuje da će se trudnoća odvijati kako treba. Iako ste već verovatno čuli da se 10 do 20 odsto trudnoća završava pobačajem, stvaran broj verovatno je veći jer se pobačaji mogu dogoditi pre nego što saznate da ste trudni.
 
"Gotovo 25 do 30 odsto pozitivnih testova na trudnoću ne napreduje normalno", procenjuje dr Knopman.
 
Lažni pozitivni rezultati nisu retki, jer su danas dostupni kućni testovi urina koji su ekstra-osetljivi, što znači da mogu da otkriju hormon trudnoće na izrazito niskog nivoa, kaže dr Knopman.
 
"Za stare testove bila je potrebna veća količina HCG u urinu", kaže ona.
 
Drugim rečima, pre nekoliko godina test za trudnoću možda ne bi bio pozitivan sve dok vam ne izostane menstruacija, ali sada možete dobiti pozitivan rezultat čak i nekoliko dana pre očekivane menstruacije.
 
Šta uzrokuje lažno pozitivan test trudnoće?
 
Razlozi za lažno pozitivan test na trudnoću kreću se od preranog testiranja i prepoznavanja trudnoće koja nije napredovala (najčešći razlog) do nepravilnog korišćenja testa, a uzrok mogu biti i neki lekovi koje koristite.
 
1. Imali ste hemijsku trudnoću
 
Tako se nazivaju trudnoće koje završe vrlo rano, pre nego što ih je moguće videti na ultrazvuku. Trudnoća se prepoznaje po pozitivnim vrednosti beta HCG-a, ali unutar nekoliko dana od pozitivnog testa dolazi do krvarenja  i trudnoća propada.
 
U osnovi, sperma je zaista oplodila jajašce i stvorio se embrion, ali nije napredovao, kaže Knopman. Otprilike polovina ovih slučajeva ranog gubitka trudnoće uzrokovana je hromozomskim problemima, navodi Američki fakultet opstetričara i ginekologa (ACOG).
 
2. Imali ste vanmateričnu trudnoću
 
Vanmaterična trudnoća je ona kod koje se jajna ćelija razvija van materice - u jajniku, jajovodu ili trbušnoj duplji.
 
Ako se to dogodi, možda ćete dobiti lažno pozitivan test trudnoće, jer će vaše telo lučiti HCG. Stvar je u tome da oplođena jajna ćelija ne može preživeti van materice. Ako ne dođe do spontanog pobačaja i primetite jaku trbušnu ili bol u karlici s krvarenjem, potražite savet lekara što pre. Vanmaterična trudnoća može uzrokovati pucanje jajovoda i, bez lečenja, može biti opasna po život.
 
3. Prebrzo ste se testirali nakon pobačaja ili porođaja
 
Ako ste pretrpeli pobačaj ili ste nedavno rodili, nivo HCG može ostati povišen čak četiri do šest nedelja, navodi američko udruženje trudnica. 
 
4. Niste pravilno uradili test
 
Kućni testovi za trudnoću su gotovo 99 odsto tačni. Naravno, kada se pravilno koriste.
 
Kancelarija za žensko zdravlje napominje da svi testovi na trudnoću dolaze sa uputstvom i da bi ih trebalo pažljivo pratiti i sačekati oko dva minuta za rezultate. Većina testova takođe ima nešto što se naziva "kontrolni indikator" u prozoru rezultata. Taj deo vam govori da li ste test uradili ispravno ili ne. Šta ako se kontrolna linija ili simbol ne pojave? Test nije ispravno urađen pa biste mogli dobiti lažan rezultat.
 
5. Molarna trudnoća
 
Molarna trudnoća je oblik abnormalne trudnoće tokom koje se materica puni mehurićima, odnosno malenim beličastim cistama koje se na ultrazvuku vide kao grozdaste strukture. To tkivo se naziva hidatiformna mola.
 
Prilikom molarne trudnoće ne dolazi do razvoja embriona, odnosno fetusa, zbog hromozomskih poremećaja prilikom oplodnje. Uprkos tome, vrednosti HCG-a su često visoke i možda ćete dobiti lažno pozitivan test na trudnoću. 
 
6. Koristite lek koji sadrži HCG
 
Većina lekova neće uticati na rezultate testa trudnoće, ali određeni lekovi, uključujući neke injekcije koje se koriste za podticanje ovulacije kod žena koje imaju problem sa neplodnošću, sadrže HCG i mogu potencijalno dovesti do lažno pozitivnog testa trudnoće.
 
7. U menopauzi ste
 
Ponekad žene koje su u menopauzi imaju visok nivo HCG-a, što bi moglo dovesti do toga da se test trudnoće pokaže pozitivnim iako trudnoće nema.
 
8. Zdravstveni problemi
 
Ovo je retko, ali neka zdravstvena stanja poput određenih vrsta raka, hronične bolesti bubrega, kao i problema s jajnicima mogu uzrokovati da u telu postoji povišen nivo HCG-a i to može dovesti do lažno pozitivnog testa trudnoće, navodi InStyle.
  • Ljiljana

    20.12.2023 05:11
    Radila sam dva puta test i pozitivan je a beta negativna vrednost je 1.2 obicno mi je bio 0.3 ili 0.4 da li mozda znate da li je moguca trudnoca kasni mi 5 dana bila sam na pregledu ali ne vide nista hvala u napred
  • Anita

    18.07.2023 22:37
    Molarna
    Molarna trudnoca. Ili si prerano otisla na ultrazvuk. Proveravaj beta hcg. Ako se duplira na 24h sve je ok, a ako blago raste ili opada, to je molarna trudnoca
  • Nermina

    07.03.2023 23:18
    Test mi je bio pozetivan .Radila sam sam ga u svako doba dana veceri i pozetivan 3 meseca nisam dobila menstruaciju.Odem doktoru kaze niste trudni.
    Sta je u pitanju.HVALA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom

U Srbiji sve manje brakova i sve više razvoda

Načelnica Odeljenja za demografiju Republičkog zavoda za statistiku (RZS) Gordana Bjelobrk rekla je da je tokom 2022. godine u Srbiji sklopljen 32.821 brak, što je 2.987 brakova manje nego 2011.