Brojni roditelji u Britaniji deci plaćaju za obavljanje kućnih poslova

Mnogim roditeljima su dobro znane prepirke s decom oko visine džeparca, a mnogi se i cenjkaju oko plaćanja za obavljanje kućnih poslova.
Brojni roditelji u Britaniji deci plaćaju za obavljanje kućnih poslova
Foto: Pixabay
Tim s Money.co.uka anketirao je 2.000 roditelja kako bi saznao stopu obavljanja kućnih poslova i koliko su roditelji platili za njih.
 
Otkrili su kako je 10 najčešćih zadataka za koje deca dobijaju džeparac: čišćenje, raspoređivanje namirnica, spremanje spavaće sobe, usisavanje, brisanje prašine, pranje automobila, šetnja psa, pranje veša, okopavanje bašte i košenje trave.
 
Za one uzrasta između šest i sedam godina 2,37 funti je prosečna naknada za čišćenje, a isti iznos deca dobiju i za sortiranje namirnica koje roditelji donesu iz kupovine. Deca koja čiste sobe prosečno dobiju 2,81 funtu, a isto toliko za brisanje prašine, dok će pranjem automobila zaraditi 3,82 funte, a pranjem veša 3,06 funti.
 
Baštovanstvo je najunosniji posao jer deca koja rade ovaj posao zarađuju 3,53 funte, a za košenje trave 3,73 funte.
 
Rezultati za tinejdžere uzrasta između 13 i 15 godina pokazuju kako je vrednost nekih poslova porasla - dok je za druge pala.
 
Čišćenjem su zaradili gotovo istu zaradu, 2,39 funti, ali roditelje više ne impresioniraju tinejdžeri koji sortiraju namirnice donete iz kupovine pa im za to daju tek 1,98 funti.
 
U međuvremenu su iznosi za poslove poput pranja automobila i baštovanstva naglo porasli, a mame i tate čišćenje automobila nagrađuju sa 4,48 funti, dok deca mogu sama da zarade i 3,89 funti za uklanjanje korova i 4,13 funte za košenje.
 
Spremanje i pranje veša takođe u ovim godinama manje vrede, iako dobijaju još nekoliko penija za brisanje prašine.
 
Salman Haki, stručnjak za lične finansije na money.co.uk, rekao je da je dovršavanje kućnih poslova za džeparac ključni deo odrastanja i učenja o vrednosti zadataka."
 
"Prema našem istraživanju, dve trećine dece primaju džeparac za izvršavanje kućnih poslova, ali deca osećaju da su jako potplaćena za svoje poslove. Šetanje psa, spremanje spavaće sobe i odlaganje namirnica poslovi su koji su najmanje plaćeni, ali se najčešće obavljaju", navode autori ovog istraživanja.
 
Statistika takođe pokazuje da roditelji u proseku nedeljno odvajaju 4,50 funti džeparca za decu uzrasta između šest i sedam godina i 5,21 funtu nedeljno za decu uzrasta od osam i devet godina.
 
Od desete do dvanaeste godine deca u proseku dobijaju 6,57 funti nedeljno, a tinejdžeri uzrasta od 13 do 15 godina dobijaju 8,17 funti.
 
Ukupno je svaki peti roditelj izjavio da svojoj deci daje između 10 i 20 funti nedeljno, dok 22 odsto ispitanih kaže da deci uopšte ne daje džeparac.
  • emoj EvoOvako

    29.09.2020 14:40
    serem ti se na vrednosti
    @EvoOvako

    Ne znam da li pripadaš es(en)esovcima ili ne ali pošto koristiš termine kao "porodične vrednsti" ostaću u takvom uverenju, jer ne čitaš ali važno da komentarišeš, "....da je dovršavanje kućnih poslova za džeparac ključni deo odrastanja i učenja o vrednosti zadataka". Potebi decu treba još od malih nogu učiti da rade za kikiriiki a kad porastu za 200 evra????
  • EvoOvako

    29.09.2020 12:33
    KućneObaveze
    Se ne rade radi plaćanja, jer time pogrešno učimo decu, pa obaeveze koje su deo pravih - porodičnih vrednosti obavljaju zbog materijalnih vrednosti. Nadam se da nećemo doći u situaciju da sutra ta deca naplaćuju svojoj deci.
    Znam nekoliko slučajeva u porodicama drugara koji su plažali svojoj deci da iscepaju i slože drva. Ta deca su uglavnom izrastala u loše ljude koje danas ne volim da sretnem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom