Singapur plaća građanima koji dobiju dete tokom pandemije

Singapur će ponuditi jednokratnu uplatu parovima koji postanu roditelji tokom pandemije virusa korona, javlja CNN.
Singapur plaća građanima koji dobiju dete tokom pandemije
Foto: Pixabay
Zamenik premijera rekao je kako će podsticaj pomoći onima koji se suočavaju s finansijskim pritiskom i zabrinuti su za svoj posao.
 
"Dobili smo povratnu informaciju da je Covid-19 naterao neke parove da odlože svoje roditeljske planove. To je potpuno razumljivo, naročito kada se suočavaju s neizvesnošću u pogledu svojih prihoda", rekao je zamenik ministra Singapura Heng Sve Keat.
 
Ipak, još nije potvrdio o kojem se iznosu radi.
 
Uprkos uspešnom javnozdravstvenom odgovoru Singapura na pandemiju, ekonomski je Singapur u dubokoj recesiji.
 
BDP se verovatno smanjio za 12,6 odsto u drugom tromesečju, a ekonomisti su to uporedili s istim vremenom prethodne godine i kažu kako se radi o najvišem rekordnom padu. Singapur ima jednu od najnižih stopa nataliteta na svetu - prema nacionalnim statističkim istraživanjima, stopa plodnosti sada iznosi samo 1,14 novorođene dece po ženi.
 
Slični su rezultati i u Hongkongu, a niže stope imaju samo Južna Koreja i Portoriko.
 
Za prirodnu repopulaciju potrebna je brojka od 2,1 novorođene bebe po ženi.
 
Singapur se još od osamdesetih bori da preokrene negativan trend, pokrenuli su brojne javne kampanje koje podstiču rađanje i uvode brojne finansijske i poreske olakšice.
 
"Kao i mnoge razvijene zemlje, ključni izazovi za stanovništvo Singapura su niska plodnost i starenje stanovništva. Naš cilj je da podstaknemo održivo stanovništvo koje podržava i ekonomski rast i socijalnu koheziju", stoji u izveštaju vlade.
  • Marija

    08.10.2020 15:13
    Ovo je naucna fantastika za nas

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Porodica i dom